Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Cheb vypoví družbu s Nižním Tagilem, kde sídlí tankový závod, přijme uprchlíky

Rada města Cheb doporučila zastupitelstvu vypovědět partnerskou smlouvu s ruským městem Nižnij Tagil. Sídlí v něm Uralvagonzavod - největší výrobce hlavních bojových tanků na světě. Vyplývá to ze čtvrtečních výsledků jednání rady města, oficiálního dokumentu radnice odsuzujícího ruskou agresi a z vyjádření starosty Chebu Antonína Jalovce (VPM). Partnerskými městy jsou pro Nižnij Tagil i Františkovy a Mariánské Lázně.

Starosta Antonín Jalovec (VPM) potvrdil, že rada města Cheb se na vypovězení družby s Nižním Tagilem při jednání se zastupitelstvem města rozhodla trvat. S městem se v minulosti spolupořádaly kulturní, výměnné a sportovní akce až několikrát ročně.

S ohledem na ruskou invazi na Ukrajinu však již jakákoli spolupráce s městem, kde sídlí výrobce hlavních bojových tanků a další vojenské techniky Uralvagonzavod, není podle rady města možná.

Pomoc s ubytováním

Cheb také na konci týdne nebídl ubytovací kapacity pro Ukrajince, kteří kvůli válce odešli ze své země. „Cheb nabízí volná lůžka v městské ubytovně v Modrém věžáku a taktéž 15 volných městských bytů," uvedla v pátek na facebooku města tisková mluvčí Chebu Simona Liptáková.

Právě v Modrém věžáku ubytovalo město včera první rodinu uprchlíků. Nadiia přijela z Užhorodu na západě Ukrajiny. Její manžel musel na Ukrajině zůstat, protože musel do armády a bojovat. Cestu z Ukrajiny až do Chebu absolvovala za volantem auta, cesta trvala skoro dva dny. Na otázku, jestli chce v Česku zůstat nebo bere svůj pobyt jako dočasný, odpověděla, že neví.

V Chebu ubytovali první uprchlíky z Ukrajiny. Manžel musel do armády a bojovat, řekla žena

Do Chebu dorazila první rodina uprchlíků z Ruskem napadené Ukrajiny. Žena se čtyřmi dětmi našla přístřeší v městské ubytovně. Město Cheb chce kromě ubytovny poskytnout pro uprchlíky i volné městské byty. První rodina přijela na pozvání svých...

Vypomoci zajištěním krátkodobého ubytování ve vlastních domovech je ochotných i několik občanů Chebu. „Ukrajinky tu pracují v nemocnicích na obou stranách hranice a my si pamatujeme, co pro nás poslední rok dělaly," uvedl jeden z oslovených v souvislosti se zahlcením chebské nemocnice během pandemie covidu-19.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Cheb

Štítky Ukrajina, Rusko, správa, boje, migrace, Cheb, rada obce, Mariánské Lázně, Františkov (Velké Kunětice), ruská invaze na Ukrajinu, pandemie covidu-19, Česko, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cheb vypoví družbu s Nižním Tagilem, kde sídlí tankový závod, přijme uprchlíky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.