Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Vodní ptáci míří za potravou i do měst. Pozor na pečivo, při krmení platí několik zásad

Od zamrzlých rybníků putují ptáci za potravou k řekám i do měst, kde panují přívětivější podmínky. Opeřené živočichy přikrmují i lidé, do jejich blízkosti nejčastěji míří kachny či labutě. Odborníci radí, že mezi nejvhodnější přilepšení patří například semena pšenice, slupky jablek nebo kukuřice.

Kromě labutí velkých a kachen divokých se podle odborníků ve městech a menších obcích objevují ojedinělě i lysky černé, rackové chechtaví, poláci velcí nebo chocholačky. „Velmi vzácně jsou k vidění i hvízdáci euroasijští, ostralky štíhlé, slípky zelenonohé nebo kachničky mandarínské,“ kompletuje výčet Jiří Šafránek, místopředseda Moravského ornitologického spolku.

K vidění je podle něj také zajímavý jev na řece Bečvě v Přerově, který naznačuje zarybnění toku zasaženého na podzim roku 2020 ekologickou katastrofou. „V letošním roce na Bečvě zimuje velké množství morčáků velkých, které doprovází desítky racků bělohlavých. Jde o rybožravé kachny, jejichž přítomnost je důkazem, že je tato řeka plná drobných ryb,“ objasňuje Šafránek.

Někteří lidé chodí vodní ptáky přikrmovat, a proto je dobré připomenout, že nejvhodnější potravou jsou podle odborníků z Moravského ornitologického spolku semena pšenice, loupaný oves nebo kukuřice, slupky jablek a zbytky listové zeleniny.

„V menší míře lze použít i kousky nakrájeného nebo rozlámaného vysušeného bílého pečiva a chleba. V žádném případě na nich nesmí být plíseň nebo sůl, ptáci by se mohli přiotrávit a uhynout,“ přidává další podrobnosti ornitolog Jiří Šafránek s tím, že někteří odborníci nedoporučují přikrmovat vodní ptáky pečivem, ale chovatelé vodní drůbeže na to mají opačný názor.

Za lidmi s krmením někdy přicházejí na břeh labutě. Toho občas využívají ornitologové k odečtení  speciálních označení ptactva, aby zjistili, odkud labutě přiletěly.

„Nejčastěji mají české kroužky, ale občas i polské, slovenské, německé nebo chorvatské. Pokud se vám podaří vyfotit nebo odečíst ornitologický kroužek, případně krční límec, tak dejte vědět ornitologům. Budou vám vděčni za pomoc při mapování jejich zimovišť a tahu,“ doplnil za Moravský ornitologický spolek Šafránek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jiří Šafránek | Zdroj Moravský ornitologický spolek

Štítky Příroda, zima, bydlení, zvířata, ptáci, ptactvo, rybníky, řeka, pečivo, kachna, Moravský ornitologický spolek, Bečva, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodní ptáci míří za potravou i do měst. Pozor na pečivo, při krmení platí několik zásad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.