Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Průměrná mzda stoupla o skoro šest procent. Obyvatelé mají brát 37 499 korun

Průměrná mzda v Česku v letošním třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 5,7 procenta na 37 499 korun. V hrubém tak zaměstnanci dostávali v průměru o 2012 korun více než před rokem. Po zahrnutí růstu spotřebitelských cen výdělek reálně stoupl o 1,5 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ). Obecně ale platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

Ve druhém čtvrtletí mzda meziročně vzrostla po revizi o 11,4 procenta, růst tak ve třetím čtvrtletí zpomalil. Analytici zpomalení očekávali, podle nich vývoj mezd nebyl ve třetím čtvrtletí jako v předchozím ovlivněn nízkou srovnávací základnou loňského roku a mimořádnými odměnami zdravotníků.

Mzdový vývoj byl ve třetím čtvrtletí diferencovaný podle odvětví. "Také ve 3. čtvrtletí se udržel vysoký mzdový růst ve zdravotní a sociální péči, tentokrát o osm procent. K nejvyššímu růstu ale došlo v činnostech v oblasti nemovitostí, konkrétně o 11,8 procenta," uvedla vedoucí oddělení statistiky práce Jitka Erhartová.

Nominální růst zaznamenali statistici ve všech odvětvích, v pěti se ale dostal pod hodnotu nárůstu spotřebitelských cen, který v daném období činil 4,1 procenta, takže v reálném vyjádření by šlo o pokles, podotkli statistici. Nejméně, o 0,6 procenta, rostly nominální mzdy v kulturních, zábavních a rekreačních činnostech, kde mzda stoupla o 199 korun na 32 615 korun. Na druhém nejhorším místě byla veřejná správa a obrana s nárůstem 2,3 procenta. O třetí místo se dělí stavebnictví a ostatní činnosti s nárůstem 3,6 procenta, následuje výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, kde činil nominální růst 3,8 procenta.

Nejvyšší průměrnou mzdu, zhruba 65 tisíc korun, vykazují informační a komunikační činnosti, následuje peněžnictví a pojišťovnictví, kde se průměrná mzda zvýšila o šest procent na 58. 795 korun. Třetí příčku si s téměř 51 tisíc korun drží odvětví výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu. Naopak na nejnižší úrovni jsou mzdy v ubytování, stravování a pohostinství, průměrná mzda tam sice meziročně vzrostla o 7,1 procenta, ale se 22 346 Kč je nejníže. Druhá nejnižší průměrná mzda byla v administrativních a podpůrných činnostech, kde vzrostla o 6,6 procenta na 26 759 korunb.

Z hlediska krajů zůstává nejbohatším regionem Praha, průměrná mzda tam ve třetím čtvrtletí stoupla na 45 523 korun. Nárůst o 5,2 procenta patřil k těm nižším, nejvyšší, 7,1 procenta, byl ve Zlínském kraji. Naopak regionem s nejnižší mzdovou úrovní je nadále Karlovarský kraj s průměrnou mzdou 33 249 korun. Následuje Zlínský kraj, kde se průměrná mzda dostala na 33.794 korun. V Moravskoslezském kraji se mzdy zvýšily o 5,6 procenta na 33 941 korun a v Jihomoravském kraji o šest procent na 36 852 korun.

Medián mezd, tedy střední hodnota mezd, vzrostl ve třetím čtvrtletí meziročně o 5,7 procenta na 32n 979 korun. U mužů dosáhl 35 086 korun, u žen byl 30 433 korun. Medián představuje hodnotu mzdy zaměstnance uprostřed hodnot mezd, takže polovina hodnot mezd je nižší než medián a druhá polovina vyšší. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 17 133 korun a 58.875 korun.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky mzda, průměrná, ČR, statistika, zaměstnání, plat, peníze, finance, hospodářství, odhady, ČSÚ, průměrná mzda, Český statistický úřad, Česko, Zlínský kraj, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průměrná mzda stoupla o skoro šest procent. Obyvatelé mají brát 37 499 korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.