Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jednadvacetiletý David onemocněl aplastickou anémií. Potřebuje dárce kostní dřeně

Jednadvacetiletý David je sportovec, který pochází ze Sokolova. Ještě donedávna si žil šťastný život, který se mu ale obrátil vzhůru nohama. Byla mu diagnostikována aplastická anémie. Léčba tohoto vzácného onemocnění ale selhala a David nutné potřebuje chemoterapii a poté transplantaci kostní dřeně. Na vhodného dárce ale zatím stále čeká.

„David je jedenadvacetiletý sportovec ze Sokolova, jemuž se před nedávnem obrátil život vzhůru nohama. Byla mu diagnostikována aplastická anémie, vzácné onemocnění na bázi dřeňového útlumu,“ uvedlo na svém Facebooku město Sokolov, které na celý případ upozornilo. 

Davidova léčba bohužel selhala a jednadvacetiletý mladík tak musí na chemoterapii a poté na transplantaci kostní dřeně. Na vhodného dárce ale David zatím marně čeká. Koronavirus se totiž podepsal i na stavu dárců, kteří se do registru zapisují. Jejich počet se během pandemie snižil téměř o polovinu. 

„Tento příběh má ale mnohem hlubší rozměr. Davidův tatínek je téměř už tři dekády hasičem a za svůj život nezištně pomohl stovkám lidí. Mnohým z nich doslova zachránil život, ačkoliv přímo s ním a jeho nejbližšími si osud už několikrát nehezky pohrál. Další drama bylo rozehráno nedávno, protože tento správný chlap je nucen bojovat o další život, a to život nejcennější, který patří jeho vlastnímu synovi,“ uvedl tiskový mluvčí Sokolova Vladimír Meluzín

Do registru dárců kostrní dřeně se může přihlásit kdokoliv, komu je mezi 18 a 35 lety. Podrobné podmínky najdete na webových stránkách.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Sokolov

Štítky kostní dřeň, Českého národního registru dárců dřeně, registrace, dárci, aplastická anémie, Sokolov, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jednadvacetiletý David onemocněl aplastickou anémií. Potřebuje dárce kostní dřeně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.