Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Silničáři v Karlovarském kraji se chystají na zimu, dělají zásoby soli

Silničáři v Karlovarském kraji připravují svou techniku na zimní sezonu a nakupují sůl. Při loňské zimě téměř celou zásobu soli spotřebovali, pro letošní rok proto museli sklady znovu naplnit. Celkem by měli mít silničáři, kteří spravují všechny krajské silnice a jako subdodavatel i zhruba polovinu silnic prvních tříd, připraveno 16 000 tun soli a 5500 tun posypové drtě, řekl ČTK ředitel Údržby silnic Karlovarského kraje Martin Leichter.

„Z loňska nám moc soli nezbylo, protože loňská zima byla silná a vlastně jsme ještě v dubnu jezdili v rámci zimní údržby. To se pak projevilo, když jsme začali dělat výspravy po zimě, byli jsme ve skluzu," uvedl Leichter. „Techniku průběžně obnovujeme. Děláme i velké opravy a snažíme se, abychom byli připravení a řidiči byli spokojeni," uvedl Leichter.

Krajští silničáři mají k dispozici 69 sypačů, 25 traktorů, 25 nakladačů a osm sněhových fréz. Hejtmanství má ve vlastnictví 1837 kilometrů krajských silnic, na nichž je 475 mostů a mostků. Vedle toho krajští silničáři uklízí asi polovinu silnic prvních tříd a dálnic, které má ve správě Ředitelství silnic a dálnic.

Podle Leichtera se i u krajských silničářů projevuje podobně jako na trhu práce nedostatek řidičů. Aktuálně by potřebovali asi pět řidičů. Správa a údržba silnic láká do svých řad i zájemce, kteří nemají řidičský průkaz na nákladní automobil, ale jen průkaz kategorie C, tedy na osobní auto. Společnost jim zaplatí přeškolení a získání oprávnění k řízení nákladního auta s tím, že pokud nejméně tři roky ve firmě zůstanou, nemusí nic platit.

Krajská údržba silnic u svých zaměstnanců kompenzuje i růst mezd jako na pracovním trhu. Na základě dohody s odbory podle Leichtera valorizuje mzdy ročně o pět až deset procent tak, aby se vyrovnaly s nabídkou jiných subjektů na pracovním trhu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, silnice, správa, Karlovarský, sůl, zima, Karlovarský kraj, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničáři v Karlovarském kraji se chystají na zimu, dělají zásoby soli  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.