Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

O produktech malých farmářů si můžete nechat jen zdát. Jarmarky SPD zásobují agrobaroni.

Vejce za dvě koruny, máslo za šestadvacet a petice proti očkování k tomu. Tak nějak vypadají jarmarky SPD napříč celou republikou. Akce strany Tomia Okamury se tváří jako podpora malých českých pěstitelů a farmářů. Realita je jiná. Jak upozornil portál SeznamZprávy.cz, na jarmarcích strany usilující o vystoupení z EU nabízejí zboží přední příjemci evropských dotací.

Na to, odkud sortiment jarmarků SPD pochází, jsme se už v minulých týden zeptali například lídra jihomoravské kandidátky Jana Hrnčíře. Ten redakci odpověděl velmi neurčitě. „Nabízené zboží pochází od českých a moravských zemědělců, kteří si i sami určují konkrétní sortiment,“ dodal lídr jihomoravské kandidátky.

Rabbit CZ, Interlacto a AGRO - Měřín

To, že nejde o žádné malé zemědělce, zveřejnil před nedávnem portál SeznamZprávy.cz, který zjistil, že maso a masné výrobky na jarmarky dodává holding Rabbit CZ bývalého prezidenta Agrární komory Zdeňka Jandejska. Ten mimo jiné obhospodařuje téměř 20 tisíc hektarů zemědělské půdy.

Právě Jandejsek v roce 2019 začal spolupracovat s hnutím Trikolóra, kde se stal garantem programu hnutí pro resort zemědělství. Je také předsedou předsednictva Iniciativy zemědělských a potravinářských podniků. V roce 2001 zvítězil v soutěži Podnikatel roku, o pět let později byl mezi finalisty soutěže Manažer roku. Působil také jako poradce ministra zemědělství Mariana Jurečky.

Naopak dodavatelem mléčného zboží je podle zpravodajského portálu koncern Interlacto potravinářského velkopodnikatele Oldřicha Gojiše, do jehož podniku patří vedle zemědělské divize několik mlékáren. Podle Forbesu je to jeden z největších zpracovatelů mléka v tuzemsku.

Jako o malém sedlákovi se nedá mluvit ani o dodavateli rostlinných produktů. Brambory a další zeleninu má podle portálu SeznamZprávy.cz dodávat na trhy společnost AGRO – Měřín patřící velkopodnikateli Gabrielu Večeřovi. Jeho majetek časopis Forbes loni ocenil na čtyři miliardy korun.

Bez dotací by to nešlo

Většina dodavatelů produktů na jarmark patří mezi příjemce evropských dotací, což je v ostrém kontrastu s programem SPD, která akce pořádá. Strana Tomia Okamury totiž dlouhodobě brojí proti Evropské unii.

A proti EU brojí také samotní návštěvníci jarmarků. „Pana Okamuru volím proto, že chci, aby se Česká republika vymanila z Evropské unie a nenechala si diktovat nic od cizích kultur,“ svěřil se volič Tomia Okamury na brněnském jarmarku, který nechtěl být jmenován.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jitka Koudelová

Štítky SPD, Jarmark, Rabbit CZ, Interlacto, AGRO - Měřín, potraviny, Svoboda a přímá demokracie, Evropská unie, Tomio Okamura, Zdeněk Jandejsek, Jan Hrnčíř, Měřín, Rabbit, Agrární komora České republiky, Forbes

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O produktech malých farmářů si můžete nechat jen zdát. Jarmarky SPD zásobují agrobaroni.  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.