Počasí dnes10 °C, zítra9 °C
Pátek 4. října 2024  |  Svátek má František
Bez reklam

Nejstarší dům v Aši jde k zemi

Aš na Chebsku přihází o patrně jeden z nejstarších objektů ve městě, který se nachází v Mikulášské ulici. Budovu stavaři v současné době demolují. Mezi místními se o stavbě vedou dlouhé debaty. Nelze totiž přesně určit, jak stará je. V muzeu ani kronikách se žádné historické údaje o nemovitosti nenašly.

S demoličními pracemi se začalo v západočeském městě tento týden. I proto se na tamější radnici vrhli do pátrání, které mělo přinést především informace o tom, jak je dům vlastně starý. Žádné záznamy se ale o objektu, jenž chátral, nepodařilo najít. Zůstává tak záhadou, zda nemovitost skutečně je nejstarší svého druhu v Aši.

Dotazem v městském muzeu jsem ale žádné podrobnosti, potvrzující toto označení, nezjistil.​ Stejně dopadlo pátrání na Stavebním úřadu. V archivu památkářském ani stavebním není o datu výstavby domku žádná zmínka. Zřejmě se tedy jedná pouze o legendu,“ popsal mluvčí Městského úřadu v Aši Milan Vrbata.

Soumrak domu začal v devadesátých letech minulého století. Tehdy dokonce město zvažovalo, že jej koupí a vybuduje v něm muzejní expozici. Lidé tam mohli podle zamýšleného nápadu najít stálou expozici předmětů, jež se používaly v minulosti v ašských domácnostech. Ze záměru ale nakonec i kvůli špatnému technickému stavu objektu sešlo, a tak zůstal napospas času a chátrání. Nyní se čeká na nové využití prostoru. Co na místě vznikne, zatím není jasné.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Aš

Štítky , Bourání, Demolice, Nemovitost, dům, okres Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejstarší dům v Aši jde k zemi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.