Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

V Chodově začala stavba nové knihovny za 40 milionů korun

V Chodově na Sokolovsku začala tento týden dlouho plánovaná stavba nové knihovny. Město ji vybuduje z prázdného objektu bývalé mateřské školy a výrobny knedlíků. Požádalo proto o státní dotaci z programu na regeneraci brownfieldů, tedy nevyužívaných objektů. Dotace na novou knihovnu v centrum města pokryje až polovinu nákladů. S dokončením se počítá na podzim příštího roku.

Přestavbu bývalé výrobny i úpravy okolí rozdělilo vedení města do tří etap. První část zahrnuje kompletní stavební práce, které budou stát 40 milionů korun, a pořízení vybavení knihovny, včetně například moderního regálového systému, za dalších několik milionů.

„Následovat by měla druhá etapa v dalších letech, kde bychom chtěli dům trochu více zazelenit. Už teď probíhají přípravy pro hospodaření se šedou vodou, pro zelenou střechu tak, aby byl objekt co nejvíce soběstačný. Náklady se odhadují na deset milionů," řekl starosta Chodova Patrik Pizinger (Místní). V poslední etapě se počítá s úpravami okolí, kde by mohl vzniknout park s posezením.

Nová knihovna má podle projektu, na kterém se podíleli zástupci města i místní knihovny, odpovídat evropským trendům. Pro návštěvníky nebude jen místem pro půjčování literatury, ale cílem je podle ředitelky současné chodovské knihovny Hany Nemčičové, aby se stala i komunitním centrem. „Při návrhu jsme se inspirovali cizinou, učaroval nám sever, Švédsko a Dánsko. Je to jednoduché, čisté a funkční. Líbí se nám švédský přístup na budování komunity ve městě, vše co se tu odehrává má být hlavně pro lidi," popsala ředitelka.

Z původního objektu projektanti navrhují zachovat nosné konstrukce, stropy a střechu, zbytek bude zbourán. Budova se skládá ze dvou propojených částí, v jedné z nich bude oddělení pro dospělé čtenáře s centrálním pultem a kavárnou, druhá nabídne zázemí pro dětské čtenáře. Přibude také schodišťové jádro s výtahovou šachtou. Knihovna rovněž poskytne malý sál pro pořádání akcí a své využití najde i upravená přilehlá zahrada.

Stávající objekt knihovny ve Staroměstské ulici si Chodov ponechá ve svém vlastnictví i nadále. „Otevřeme diskusi co s ním a budeme hledat jeho smysluplné využití," dodal starosta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Chodov

Štítky ČR, správa, stavby, knihovny, Chodov, knihovna, okres Sokolov, Patrik Pizinger, Švédsko, Dánsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Chodově začala stavba nové knihovny za 40 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.