Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Soutěž Stavby Karlovarského kraje nabízí široké spektrum zdařilých realizací

V rubrice s názvem Politická korida konfrontujeme krajské zastupitelské kluby s tématy, které aktuálně hýbou Karlovarským krajem. Aktuálně jsme se zajímali o soutěž Stavby Karlovarského kraje.

Otázka:

V Karlovarském kraji probíhá soutěž Stavby Karlovarského kraje. Letos se do soutěže přihlásilo nezvykle mnoho soutěžících. Kterou stavbu, projekt a zachráněnou památku považujete za nejzdařilejší a proč? A která od vás získá hlas?

Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Na naši otázku neodpověděl: Karla Maříková (SPD+SPO), Jan Bureš (ODS), Vít Hromádko (SNK 1) a Jiří Brdlík (VOK).

Petr Kulhánek (STAN)

Mám velkou radost z toho, že je do letošního ročníku soutěže přihlášeno téměř 50 soutěžních staveb, projektů a zachráněných památek. Znamená to, že se ani během náročné doby pandemie život ve stavebnictví nezastavil.

Mezi realizovanými stavbami považuji za velmi zdařilou rekonstrukci spořitelny Sparkasse Karlovy Vary, stavbu pivovaru na Božím Daru a dále stavební úpravy sklepa a odkrytí základů tvrze v našem Muzeu Sokolov a dále „Bránu do nitra země“, což je vstup do přírodní rezervace Soos u Františkových Lázní.

V případě projektů určitě musím zmínit v první řadě novou podobu Střední průmyslové školy keramické a sklářské v Karlových Varech, ale také novostavbu pavilonu Střední školy živnostenské Sokolov a unikátní projekt obnovy budovy bývalého chléva u tvrze v Pomezné u Chebu.

Mezi zachráněnými památkami bych musel jmenovat všechny stavby, protože považuji za obdivuhodný každý počin, na jehož konci je opravený a zachráněný historicky cenný skvost.

Jen dodám, že se v této soutěži tradičně uděluje Cena hejtmana a musím říci, že výběr rozhodně nebude jednoduchý.

Patrik Pizinger (Místní)

Kdyby to umožňovala pravidla, v případě památek bych dal hlas všem. Co stavba, to úžasný příběh. Objev ztraceného kostela sv. Mikuláše, záchrana zámku v Mokřinách nebo sedleckého kostela… měly by tu cenu dostat všechny společně. U projektů bych dal hlas určitě knihovně v Hranicích. Mám rád knihy. Knihy jsou vzdělání i příběhy. Z realizovaných staveb se mi líbí pivovar Červený vlk. Podobnými projekty se do hor, které poválečným vysídlením hodně utrpěly, vrací normální život. A líbí se mi spojení vzhledu, funkce i chuti.

Jindřich Čermák (Piráti)

Velký počet je dán tím, že se sešly stavby za tři roky, takže 20. ročník soutěže je skutečně velmi reprezentativní. Je těžké vybrat jen jednu konkrétní, napříč regionem se daří stavět zajímavé stavby, zachraňují se památky a připravují povedené projekty. Nicméně co se památek týče, rád bych vypíchl postupnou obnovu kostela sv. Anny v Sedleci a neskutečný zápal pana Kůrky. A vzhledem k tomu, že na kraji mám na starosti školství, rád bych upozornil na projekty dvou středních škol, které se, doufám, podaří realizovat co nejdříve.

Byl bych ale rád, kdyby se do příštích let technologicky pozměnil způsob hlasování, to současné provázejí pochybnosti o jeho validitě.

Jana Mračková Vildumetzová (ANO)

V kategorii realizovaných staveb za rok 2021 bychom rádi ocenili stavební úpravy zámeckého sklepení a odkrytí základů tvrze sokolovského zámku, kde sídlí muzeum. V kategorii zachráněných památek pak rekonstrukci hospodářské usedlosti v Milíkově. U obou akcí stála za Karlovarský kraj naše bývalá náměstkyně Daniela Seifertová, která bohužel v roce 2019 podlehla těžké nemoci. Díky aktivitě a vytrvallosti se podařilo zajistit financování i kvalitní realizace obou staveb.

V kategorii projektů bychom rádi ocenili stavbu lávek na ostrov v Radošově. Jedná se o další vítané rozšíření cyklystické infrastruktury, která se těší stále větší oblibě. Jsme rádi, že je na světě i projekt dálničního úseku D6 Olšová Vrata - Žalmanov a pevně věříme, že se dočká realizace v plánovaném termínu a stejně tak věřme, že se v plánovamém termínu podaří realizovat kompletní dálniční napojení Karlovarského kraje na Prahu, které významně napomůže rozvoji celého našeho regionu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Regionální stavební sdružení

Štítky politická korida, stavby Karlovarského kraje, architektura, projekty, památky, Karlovarský kraj, soutěž, projekt, kostel, Karla Maříková, Jan Bureš, Svoboda a přímá demokracie, ODS, Jiří Brdlík, Petr Kulhánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soutěž Stavby Karlovarského kraje nabízí široké spektrum zdařilých realizací  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.