Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Rozhledny v Karlových Varech v sobotu zrůžoví, akce upozorní na nebezpečí mozkové mrtvice

Také Karlovy Vary se připojí ke Světovému dni boje proti mozkové mrtvici, a to v sobotu 15. května. V této celorepublikové akci se města zapojují tak, že svoje dominanty nasvítí růžovou barvou. V našem městě bude nasvícena Goethova vyhlídka a rozhledna Diana.

Cévní mozková příhoda je celosvětově třetí nejčastější příčinou úmrtí. V případě zasažení mrtvicí je nutná okamžitá lékařská pomoc.

„Ani v době, kdy bojujeme s celosvětovou pandemií nemoci covidu-19, nesmíme zapomínat na další závažná onemocnění. Mozková mrtvice zasáhne každoročně téměř 30 000 pacientů a má na svědomí více než 2 000 lidských životů,“ říká předsedkyně správní rady Nadačního fondu Čas je mozek, Štěpánka Loužecká.

K šíření osvětové kampaně se přidává také Praha s osvíceným Tančícím domem, radncie ve Zlíně, Mariánský sloup na Masarykově náměstí v Jihlavě, dále pak Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Labem, olomoucká radnice, olomoucký Sloup Nejsvětější Trojice, Galerie města Olomouce a balkon Mahenova divadla v Brně.

„Karlovy Vary jsou městem zdraví, a proto jsme neváhali se ke kampani připojit. I jako lázeňské město říkáme, že prevence je vždy jednodušší, méně bolestivá a také méně nákladná, než léčení následků. To platí i zde,“ uvedla primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

Všechny dominanty se ve městech rozsvítí ve stejný čas – v 17:00 a růžově budou svítit až do sobotní půlnoci.

Proč zrovna růžová?

Růžová je barvou projektu Čas je mozek, jehož posláním je informovat širokou veřejnost o projevech mozkové mrtvice a možnostech její včasné léčby. Čas je v případě mrtvice tou nejdůležitější veličinou. Na zahájení léčby má pacient jen 4-6 hodin. Je tedy důležité poskytnout široké veřejnosti dostatek informací, aby se do nemocnice dostali včas. Po uplynutí této kritické hranice už totiž pacientům není pomoci a zbývá jen čekat, jak masivně bude mozek zasažen. Ačkoliv ve více než 50 procent případů můžeme cévní mozkové příhodě předejít prevencí, i tak zůstává druhou nejčastější příčinou úmrtí v Česku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto irop.mmr.cz

Štítky mozková mrtvice, růžová, Goethova vyhlídka, rozhledna Diana, Karlovy Vary, mrtvice, pacient, Praha, Mahenovo divadlo, Andrea Pfeffer Ferklová, ANO 2011, Tančící dům, Zlín, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhledny v Karlových Varech v sobotu zrůžoví, akce upozorní na nebezpečí mozkové mrtvice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.