Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Příjezd krále a jeho družiny musel být zrušen, sezona začne bez jeho požehnání

Karlovy Vary i Mariánské Lázně letos opět zrušily tradiční velkolepé zahájení lázeňské sezony. Vzhledem k trvajícím vládním restriktivním opatřením kvůli pandemii covid-19 by totiž nebylo možné uspořádat takto velkou společenskou a kulturní akci, proto se stejně jako v loňském roce konat nebude.

„V Karlových Varech se tradiční květnové zahájení lázeňské sezóny neuskuteční. Jakmile nastane příznivá situace pro konání kulturních a společenských akcí a do města se budou moci ve větším měřítku vracet hosté a klienti lázeňských zařízení, ožije i společenské dění v Karlových Varech. Město pak uspořádá akce atraktivní pro obyvatele i návštěvníky. Plánujeme opět uspořádat Karlovarské kulturní léto v podobě, která se osvědčila v loňském roce,“ uvedla Helena Kyselá, mluvčí karlovarského magistrátu.

V Karlových Varech bývá zahájení lázeňské sezony spojené s příjezdem císaře Karla IV. a jeho družiny do města. Většinou se jedná o třídenní slávu, během které je žehnáno pramenům, v ulicích vystupuje řada umělců, na programu je mnoho koncertů a do lázeňského centra města míří tisíce lidí. Tradiční slavnost byla kvůli pandemii zrušena i vloni.

Podobné rozhodnutí jako v Karlových Varech přijali v Mariánských Lázních. I tady se rozhodli slavnostní zahájení lázeňské sezony zrušit.  „To se mělo tradičně konat druhý květnový víkend. Obyvatelé a příznivci Mariánských Lázní však budou moci zhlédnout koncert Západočeského symfonického orchestru i Svatou mši v režimu online. Zrušeny byly také oslavy osvobození. Program obou akcí byl přesunut na rok 2022,“ sdělila Elena Sorokina, PR manažerka Lokální destinační agentury KIS Mariánské Lázně.

I tady se ale připravují na očekávané rozvolnění covidových opatření. Místní divadlo například spustilo nový web, na kterém je možné objednávat vstupenky na připravovaná vystoupení. 

„Velice bych si přála, aby divadlo mohlo přivítat své diváky již v červnu, ale vše záleží na situaci a postupném uvolňování a nastavených podmínkách. Program je připravený. Milovníci kultury budou moci zhlédnout v nadcházející letní sezóně například koncert Petry Janů, Divadlo Palace Praha nabídne titul Plnou parou, divadelní představení Kaktusový květ přiveze divadlo Háta, Kočku v oreganu pak Divadlo Kalich. Z další nabídky můžeme upozornit na Španělský večer s Carmen, představení Hrdý Budžes či Manželství v kostce. Rodiny s dětmi se mohou těšit na dětské představení Obušku z pytle ven nebo na 20. ročník velmi oblíbené akce pro děti Kapsa plná pohádek, během které malí milovníci kultury uvidí spoustu pohádek,“ dodala Alena Havrdová, jednatelka KIS Mariánské Lázně.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky zahájení lázeňské sezony, Karlovy Vary, kultura, Karlovarský kraj, Mariánské Lázně, divadlo, koncert, Karel IV. Lucemburský, kulturní akce, Petra Janů, pandemie, Divadlo Kalich, Západočeský symfonický orchestr, Hrdý Budžes, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příjezd krále a jeho družiny musel být zrušen, sezona začne bez jeho požehnání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.