Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

V karlovarském krematoriu stoupl v říjnu počet žehů dvojnásobně

V jediném krematoriu v Karlovarském kraji zaznamenali v říjnu dvojnásobný počet žehů oproti předchozím měsícům. Zatímco v minulosti spálili měsíčně 200 těl zesnulých, nyní jich je až 400. Ačkoli zaměstnanci krematoria slouží téměř nepřetržitě, počet žehů je limitován jednou kremační pecí. Řekla to jednatelka karlovarského krematoria Irena Fořtová. Od propuknutí epidemie v kraji eviduje ministerstvo zdravotnictví 238 případů úmrtí, za říjen zemřelo s koronavirem v kraji 117 lidí.

Zvýšený počet zesnulých evidují v karlovarském krematoriu zhruba od poloviny září. "Situace je nyní kritická. Jedeme opravdu nadoraz. Snažíme se domluvit, aby sem pohřební služby nevozili zesnulé všechny najednou, opravdu nestíháme. Jsem tu dvaadvacet let a s ničím podobným jsem se tu dosud nesetkala," řekla Irena Fořtová. "Mám zde ohledací listy od lékaře. Téměř na každým třetím listu je napsáno pozitivní na covid-19. Většinou jde o starší lidi, ale někteří, z mého pohledu, jsou i mladší," uvedla Fořtová.

Navyšování personálu podle ní kremaci neurychlí. Zásadní problém je v tom, že krematorium má pouze jednu kremační pec, která denně zvládne 17 žehů. Pokud by se situace zhoršovala, museli by přistoupit k pořízení mrazících boxů. Zatím ale není vyřešeno, kdo by je zaplatil. Na karlovarské krematorium se v poslední době obrací o výpomoc i okolní krematoria. Podle Fořtové ale na to nemají v tuto chvíli dostatečné kapacity.

Fořtová uvedla, že je v současné době i nižší zájem o pohřby nebo je pozůstalí odkládají. "Jsou tu například pozůstalí v karanténě a domlouvání pohřbů řešíme telefonicky nebo e-mailem. Snažíme se jim i pomoci s vyřizováním úmrtních lístů. Jsou tu i tací, kteřím vadí vládní nařízení omezení počtu lidí v obřadních síních. Některá rozloučení se zesnulým se proto odkládají," řekla jednatelka.

I Karlovarská krajská nemocnice (KKN), kam je od začátku epidemie v kraji umisťováno nejvíce pacientů s covidem-19, eviduje nárůst počtu úmrtí. Zatímco v září zemřelo v nemocnici celkem 48 pacientů, z toho sedm s koronavirem, v říjnu zemřelo 64 lidí a 27 z nich bylo pozitivních.

V karlovarské nemocnici leží k dnešku 13 pacientů s covidem-19 na jednotce intenzivní péče, 48 pacientů na standardních lůžkách. V nemocnici v Chebu je na jednotkce intenzivní péče osm nakažených pacientů, dalších 18 je na ostatních lůžkách.

V Karlovarském kraji je podle údajů ministerstva aktuálně 2901 nakažených, za poslední den přibylo 67 nových případů. Od propuknutí epidemie se v kraji nakazilo 8959 lidí, v přepočtu na 100.000 obyvatel je to přibližně 3040 nakažených, což je momentálně nejméně ze všech krajů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, služby, koronavirus, nemocnice, pohřebnictví, Karlovarský, krematorium, COVID-19, epidemie, Karlovarský kraj, Karlovarská krajská nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V karlovarském krematoriu stoupl v říjnu počet žehů dvojnásobně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.