Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Členové rodiny prvního starosty Chodova už důstojně odpočívají na hřbitově

Během let upadla hrobka prvního starosty Chodova v zapomnění. Z místa postupně zmizel pomník, velká kamenná deska, která zakrývala vstup do krypty byla ukradena. Místo pak sloužilo roky jako depozit hřbitovního odpadu a rakve tak rychle zmizely pod nánosem odpadu. Nyní je místo vyčištěno a ostatky rodiny Karla Fenkla mohly být opět důstojně uloženy.

Dnes jsme uložili do hrobky na městském hřbitově rakve s ostatky členů rodiny prvního chodovského starosty Karla Fenkla. Jsem velmi rád, že celá akce proběhla opravdu důstojně a za velkého zájmu Chodováků. Mezi Karlem Fenklem a dnešní dobou leží sto let. To není mnoho, ale naše město se za tu dobu změnilo od základů. Karl Fenkl by se asi hodně divil, kdyby dnešní Chodov viděl,“ uvedl starosta Chodova Patrik Pizinger.

Zároveň dodává, že nejstarší budovy ve města a většina dochovaných památek je spojena právě s jeho jménem a jen díky němu byl Chodov v roce 1894 povýšen na město.

Když první chodovský starosta Karl Fenkl v srpnu roku 1920 zemřel, na jeho pohřeb přišly tisíce obyvatel Chodova i širokého okolí. Společně s ním totiž odešla jedna velká a přelomová etapa chodovských dějin,“ píše městský historik Miloš Bělohlávek

V hrobce prvního starosty se nacházelo celkem pět rakví. Kromě starosty a jeho ženy tam byla uložena i jeho snacha a dvě vnoučata. Na obnově hrobky se ještě pracuje.

„Během dalších týdnů se bude dokončovat hrobka na hřbitově a již teď vás všechny srdečně zvu na poutní mši a následnou prezentaci dokončené hrobky,“ dodává starosta. Kromě mše uloží 8. srpna za přítomnosti plzeňského biskupa i ostatky samotného starosty.

První starosta Chodova odpočíval pod hromadou odpadků, odborníci se snaží místu navrátit důstojnost

Pomník zničený a vnitřek hrobky zanesený odpadky. Tak dopadlo místo posledního odpočinku prvního starosty Chodova Karla Fenkla a jeho rodiny. Město se nyní snaží vrátit místu ztracenou důstojnost. Antropologům se zas dostala možnost prozkoumat...

Ohodnoť článek

Foto Radek Bureš

Štítky Chodov, hrobka, výzkum, hrob, obnova, hřbitov, rodina, Karl Fenkl, Patrik Pizinger

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Členové rodiny prvního starosty Chodova už důstojně odpočívají na hřbitově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.