Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

První starosta Chodova odpočíval pod hromadou odpadků, odborníci se snaží místu navrátit důstojnost

Pomník zničený a vnitřek hrobky zanesený odpadky. Tak dopadlo místo posledního odpočinku prvního starosty Chodova Karla Fenkla a jeho rodiny. Město se nyní snaží vrátit místu ztracenou důstojnost. Antropologům se zas dostala možnost prozkoumat vyzvednuté ostatky.

Karel Fenkl žil v letech 1847 - 1920

Stál u zrodu porcelánky Richter, Fenkl a Hahn

Dlouhé roky byl náčelníkem sboru dobrovolných hasičů

V roce 1880 se stal starostou

Pod jeho vedením byl Chodov roce 1894 povýšen na město

Během jeho působení zaznamenalo město velký stavební a průmyslový rozvoj

Ze své kapsy nechal založit městský park

Hrobka po druhé světové válce začala chátrat a v téhle části hřbitova bohužel došlo k tomu, že ty hrobky byly násilím otevírané, nadzemí části byly buďto ukradené nebo zcela zničené,“ uvedl městský historik Miloš Bělohlávek.

Důvod proč hrobka tato dopadla je nejspíš dána vysídlením německého obyvatelstva. Ti, kteří se o hrob starali, museli odejít. Místo tak upadlo v zapomnění. Což se netýká jen hrobky starosty Fenkla, ale i dalších hrobů v této části hřbitova. Z místa postupně zmizel pomník, velká kamenná deska, která zakrývala vstup do krypty byla ukradena.

Podzemní části těch hrobek pak byly využívány jako depozit hřbitovního odpadu. To znamená, že ty ostatky prvního starosty a jeho rodiny tam ležely zasypány dvoumetrovou vrstvou starých věnců, svíček, náhrobních kamenů, což nám přišlo velmi nedůstojné,“ konstatuje Bělohlávek

Celá rodina měla problémy se zuby

V hrobce prvního starosty se nacházelo celkem pět rakví. Kromě starosty a jeho ženy tam byla uložena i jeho snacha a dvě vnoučata. Antropologický průzkum poodhalil například zdravotní neduhy, se kterými se rodina potýkala. Starosta například trpěl plešatostí, zbytek rodiny pak měl problémy se zuby.

Všichni měli absolutně fantasticky řešené ať už zubní náhrady nebo další součásti umělého chrupu. V tomhle směru je zajímavé například to, že starostova manželka již kolem pětatřicátého roku věku neměla jediný zub. Tam je velkou otázkou, zda trpěla paradentózou nebo na to mohly mít vliv těžké kovy, které se využívaly v té době v porcelánovém průmyslu,“ uvedl historik.

Radnice nechá hrobku obnovit

V letošním roce to bude sto let od úmrtí Karla Fenkla. Radnice se proto rozhodla, že hrobku obnoví. A to jak nadzemní, tak i podzemní část.

Primárním účelem vyzvednutí ostatků a toho výzkumu nebylo zjistit maximum o té rodině, protože sto let není zas tak dlouhá doba, abychom ty informace neměly, ale spíš šlo o to znovu je uložit do nových rakví, abychom měli čisté svědomí, že zakladatel moderního Chodova neleží mezi plastovými svíčkami,“ shrnuje Bělohlávek.

V červenci letošního roku by mělo dojít k obřadu a uložení rakví do hrobky. V srpnu během Vavřinecké pouti přijede do Chodova i plzeňský biskup Tomáš Holub, který obnovené hrobce požehná.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Miloše Bělohlávka

Štítky Chodov, hrobka, výzkum, hrob, obnova, hřbitov, odpad, rodina, druhá světová válka, sbor dobrovolných hasičů, Tomáš Holub

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První starosta Chodova odpočíval pod hromadou odpadků, odborníci se snaží místu navrátit důstojnost  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.