Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nový domov pro seniory nabídne 180 lůžek, postaven má být za 13 měsíců

V Karlových Varech byla zahájena stavba nového zařízení, které se bude specializovat na péči o pacienty s Alzheimerovou chorobou a stařeckou demencí. Nový domov, který má být otevřen v září 2021, pomůže vyřešit nedostatek takovýchto lůžek v celém Karlovarském kraji.

„Vzhledem k tomu, že kapacita městského domova pro seniory je dlouhodobě naplněná, a to i přes nedávné navýšení počtu lůžek z 21 na 57 přístavbou nového traktu, má pro město Karlovy Vary tento projekt ohromný význam. Momentálně evidujeme zhruba stovku žádostí a týdně se na možnost umístění v domově pro seniory informuje tři až pět osob. I to dokladuje, jak potřebný tento zahajovaný projekt je,“ sdělila Andrea Pfeffer Ferková (ANO), primátorka Karlových Varů.

Objekt bude postaven ve starorolské Javorové ulici soukromým investorem. Odhadované náklady jsou 180 milionů korun a stavba má trvat 13 měsíců.

„Místo klidného stáří, nekonečné hledání důstojné péče pro ty nejbližší. To byla má osobní zkušenost, která mne před lety přivedla na myšlenku vybudovat zařízení, v němž by v rodinné atmosféře dostali senioři nejmodernější dostupnou péči a rodina možnost zajistit vhodné místo pro své blízké, kteří ztratili schopnost samostatně obstarat své základní životní potřeby,“ popsal Jakub Erben situaci, která ho před šesti lety inspirovala k vybudování prvního Domova seniorů v Říčanech. Dnes je Jakub Erben i jednatel společnosti KVDS s.r.o., která je investorem nového Domova seniorů Karlovy Vary.

Ten uvítá první klienty v září 2021. Nabízet bude pobytové sociální služby typu Domov pro seniory a Domov se zvláštním režimem. Jednat se bude o třípatrovou, dvakrát zalomenou budovu ve tvaru U. Jednolůžkové a dvojlůžkové pokoje budou vybaveny sociálním zařízením a polohovacími lůžky pro seniory. V každém patře bude pro klienty vybudována společenská místnost plnící též funkci jídelny a prostoru pro společné aktivity. Domov bude vybaven i službami kadeřníka, manikúry, pedikúry, rehabilitace. Bude také plně bezbariérový.

„Jsem velmi rád, že občané nejen Karlových Varů, ale celého kraje budou mít k dispozici tolik potřebné zázemí se speciální péčí o pacienty s Alzheimerovou chorobou a stařeckou demencí. Zahájením stavby se samozřejmě vytváří prostor pro budoucí rozvoj tohoto typu služeb v našem regionu,“ uvedl Petr Kubis (ANO), hejtman Karlovarského kraje.

Klientům Domova seniorů i jejich rodinám bude k dispozici také dostatek zeleně kolem objektu s prostorem pro odpočinek obyvatel, jenž bude ohraničen křídly budovy. Obyvatelé Domova i jejich návštěvy budou moci využít také zelené plochy okolo nedalekého jezírka. Investor počítá i s dostatečnou kapacitou parkovacích ploch pro návštěvy, parkovací stání budou lemovat dvě ze tří obvodových stěn budovy Domova seniorů.

„V Karlových Varech a okolí přibývá obyvatel v seniorském věku a osob se sníženou soběstačností, ať už z důvodu věku nebo špatného zdravotního stavu, proto jsem velmi ráda za tuto aktivitu. Její přínos spatřuji nejen ve specifické péči, kterou budoucím klientům nabídne, navíc v důstojném a moderním prostředí. Existence nového domova pro seniory bude mít i pozitivní dopad na rodinná pouta. Blízkost a nepřerušení vazeb je pro klienty i jejich rodinné příslušníky naprosto klíčové, často i rozhodujícím faktorem při volbě mezi domácí péčí a pobytem v zařízení s péčí profesionálů,“ dodala primátorka Karlových Varů.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KVDS

Štítky domov pro seniory, Karlovy Vary, Alzheimerova choroba, stařecká demence, domov, Karlovarský kraj, ANO 2011, rodina, Petr Kubis

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový domov pro seniory nabídne 180 lůžek, postaven má být za 13 měsíců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.