Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Karlovy Vary chtějí provozovat krematorium i v dalších letech

Karlovy Vary chtějí provozovat vlastní krematorium i po skončení životnosti současných pecí. Původně měly sloužit jen do doby, než Karlovarský kraj vybere vhodné místo pro stavbu nového krematoria. Radní Martin Dušek (ANO) řekl, že provoz městského krematoria vydělá na obnovu pecí, jiné vhodné řešení v rámci celého kraje zatím není.

"My chceme tuto službu provozovat i nadále. Krematorium je tady někdy od roku 1930 a má tak tradici. Na pec jsme čerpali dotaci od kraje a to, co zaplatilo město, je po dvou a půl letech zaplaceno provozem a nájemným a zbytek je na obnovu další pece, která bude následovat po dožití současné pece," řekl Martin Dušek.

V Karlovarském kraji chce postavit krematorium i obec Doupovské Hradiště. Mělo by mít moderní podobu bez urnových hájů a s důrazem na soulad s přírodou. Karlovy Vary naproti tomu chtějí zachovat dosavadní, spíše konzervativní model.

Před posledními komunálními volbami se krematorium v Karlových Varech stalo jedním z volebních témat. Bývalé vedení města jej chtělo zrušit, hlavně kvůli tomu, že ačkoli krematorium původně stálo na okraji města, po desítkách let rozšiřování Karlových Varů a nové výstavby nyní stojí blízko zalidněného sídliště.

Podle Duška exitují i varianty, jak krematorium přemístit na vhodnější místo, ale přitom ho zachovat v Karlových Varech. Nabízí se například bývalá hřbitovní správa ve Hřbitovní ulici. Ta by se mohla upravit a technologie krematoria by se sem mohla následně přemístit.

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, služby, správa, pohřebnictví, krematorium, Karlovy Vary, pec, Martin Dušek, Karlovarský kraj, Doupovské Hradiště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovy Vary chtějí provozovat krematorium i v dalších letech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.