Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Lidské hříčky přírody, fascinují i děsí zároveň

Jejich osudy nebyly zrovna ty nejšťastnější. Kvůli fyzickým odlišnostem často končili v cirkusech, kde bavili návštěvníky coby zrůdné panoptikum. Jejich život přibližuje i výstava, kde jsou tito výjimeční lidé všichni až do jednoho z vosku.

Fascinovali cirkusové principály, později i filmaře. Jedním z těch, které výstava připomíná je i Johny Eck. Ten se narodil bez dolních končetin. Vidět ho mohli diváci na filmových plátnech už v roce 1932, horor z počátku éry zvukového filmu nesl název „Zrůdy“.  Ten sám o sobě byl značně kontroverzní. Režisér Tod Browning do snímku obsadil skutečně handicapované herce. Jedna z divaček dokonce zažalovala filmové studio, že po zhlédnutí filmu z hrůzy potratila. Snímek byl v několika zemích dokonce zakázán.

„Je logické, že takto postižené bytosti vzbuzovaly zájem ostatních lidí. Pokud pomineme jejich nesnadné zařazení se do společnosti, přitahovali pochopitelně také zájem vědců. Díky tomu můžeme i dnes spatřit jejich fotografie a modely v různých antropologických a přírodovědeckých muzeích celého světa“ popisuje pořadatel výstavy Alfréd Šmíd.

Výstava původně z Petrohradu teď cestuje po republice a představuje osudy některých lidí, kteří byli tak trochu jiní. Například Grace McDaniels, která se proslavila jako „žena s obličejem muly“. Od narození trpěla vzácnou vadou, která způsobila neobvyklý otok jejího obličeje. Vydělávala si v cirkusech. Byla několikrát vdaná. Porodila syna, který byl později jejím manažerem až do její smrti v roce 1958,“ vypráví Šmíd.

Takzvanou hypertrichózou, nemocí která se často označuje jako vlkodlačí syndrom, trpěl ruský chlapec, který vystupoval spolu se svým stejně nemocným otcem. Díky dobovým fotografiím vytvořili v Petrohradském antropologickém muzeum napodobeniny z vosku. „Byly použity lékařské oční a zubní implantáty a do vosku vpichované pravé lidské vlasy, proto působí dokonale živým dojmem,“ dodává Šmíd.

Výstava je momentálně k vidění v Lidovém domě  v karlovarské městské části Stará Role a to až do 21. června. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Photo © Metro-Goldwyn-Mayer

Štítky výstava, panoptikum, Karlovy Vary, voskové figuríny, Tod Browning, příroda, Grace McDaniels, cirkus, Petrohrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidské hříčky přírody, fascinují i děsí zároveň  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.