Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Trénink na použití defibrilátoru se vyplatil, znalosti policistům pomohly zachránit život muže, který zkolaboval

Na muže ležícího na ulici v bezvědomí upozornila policisty žena, která duchapřítomně přiběhla na služebnu žádat o pomoc. Sloužící policisté neváhali a pohotově vzali záchranu života do svých rukou.

Všichni jsme se vydali k muži, který nehybně ležel na ulici kousek od oddělení. Muž nereagoval na žádné podněty a nedýchal. Uvolnila jsem mu dýchací cesty a kolega Martin Sychrava začal s nepřímou resuscitací," popsala zasahující policistka Veronika Koubová Vokatá.

Mezitím druhá policistka Jiřina Gruberová zavolala na místo záchrannou službu a také policejní hlídku, která vozí ve služebním automobilu automatický elektronický defibrilátor. Na pomoc také po chvíli přispěchal další policista Stanislav Wasserbauer, který vystřídal kolegu v nepřímé masáži srdce. 

„Když přivolaná hlídka dorazila na místo, ihned vyndala z vozu defibrilátor a muže na něj připojili. Během toho, co přístroj analyzoval stav pacienta, prováděli policisté dále nepřímou srdeční masáž. Následně byl defibrilátor použit a sedmapadesátiletý muž byl poté předán do péče přivolaných záchranářů,“ pokračují dále policisté při popisování události.

Díky včasné pomoci všech zúčastněných došlo k obnovení životních funkcí a muž po chvíli nabyl vědomí a plně komunikoval.

„Vyzdvihnout se musí také rychlé přivolání pomoci od pohotové ženy," konstatovala Jiřina Gruberová.

Automatický elektronický defibrilátor je život zachraňující přístroj. Pokud je postiženému poskytnuta okamžitá pomoc, nemusí mít náhlá zástava krevního oběhu smrtelné následky. Krajské ředitelství policie Karlovarského kraje má v současné době k dispozici 24 kusů těchto přístrojů a za tento rok byly použity v deseti případech.

„Sloužím čtvrtým rokem a s defibrilátorem jsem zatím přišel do styku pouze při školení. Doposud vždy stačila nepřímá srdeční masáž. Nyní to bylo poprvé, kdy jsem ho použil naostro a musím uznat, že je to opravdu skvělý pomocník. Lidé, kteří mají tento přístroj k dispozici a dostanou se do takové situace, se určitě nemusí bát ho použít," uvedl Martin Štěpán, který na místo přijel policejním vozem.

Stejného názoru je také o rok déle sloužící  Lukáš Třeštík, který byl druhým členem přivolané posádky: „Situace byla stresující, protože o životě rozhoduje každá vteřina, ale automatický elektronický defibrilátor Vám přesně řekne co dělat a proto v této situaci člověku velmi pomůže." 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PČR

Štítky záchrana života, Ostrov, policie, defibrilátor, Karlovarský kraj, masáž, Martin Štěpán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trénink na použití defibrilátoru se vyplatil, znalosti policistům pomohly zachránit život muže, který zkolaboval  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.