Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 11. října 2024  |  Svátek má Andrej
Bez reklam

Kulhánek zůstává hejtmanem i ministrem, pravomoci ale převedl na náměstka

Nový ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek (za STAN) zůstává hejtmanem Karlovarského kraje. V mezidobí od voleb po vznik nové krajské vlády není způsob, jak se funkce vzdát, řekl novinářům Kulhánek. Vzhledem ke svému vytížení na ministerstvu ale předal většinu kompetencí prvnímu náměstku hejtmana Karlu Jakobcovi (ODS). S krajskými úředníky je podle svých slov stále v kontaktu.

"V tuto chvíli není, jak se vzdát funkce hejtmana, zůstávám do zvolení nového vedení hejtmanem. To bych musel umřít," řekl s nadsázkou Petr Kulhánek. Přestože v tyto dny na krajském úřadě v Karlových Varech není, stále podepisuje některé materiály, je v kontaktu s kolegy z vedení kraje, ale i ředitelkou krajského úřadu nebo tiskovým odborem úřadu.

Aktuálně povinnosti hejtmana převzal jeho první náměstek Jakobec. "Jde hlavně o papírování, řízení rady a podobně. Prostě práce se nezastavila tím, že tu aktuálně hejtman fyzicky není. Ale jsme s hejtmanem v kontaktu," řekl Karel Jakobec. Radní fungují, byť v době do zvolení nového vedení kraje není už tolik práce jako obvykle.

Za funkci hejtmana i ministra pro místní rozvoj náleží Kulhánkovi oba platy. "V této věci také není možnost se platů vzdát. Jeden z platů ale přepošlu na konto povodní postižených oblastí," uvedl Kulhánek, kterého prezident Petr Pavel jmenoval ministrem v úterý. Ačkoli je Kulhánek obyvatelem Karlových Varů, v současné době bydlí v Praze, aby nemusel každý den na ministerstvo dojíždět. "Dostal jsme přidělený služební byt přímo na ministerstvu," poznamenal.

Zatím nerozhodnutý je v otázce, jestli zůstane po ustavení nového krajského zastupitelstva i krajským zastupitelem. "Vyzkouším do konce roku, jestli je to možné stíhat obojí. Podle stanoviska ministerstva vnitra ale souběh krajského zastupitele a ministra možný je. Nejsem zaměstnanec ministerstva, ale člen vlády," dodal ministr pro místní rozvoj Kulhánek.

V krajských volbách v Karlovarském kraji vyhrálo letos hnutí ANO, které získalo 28 ze 45 mandátů. Má tak dost zastupitelů na jednobarevnou vládu. Hejtmankou by se měla stát Jana Mračková Vildumetzová, která tak s největší pravděpodobností vystřídá Petra Kulhánka. Zvolena byla i do Senátu. Funkci karlovarské hejtmanky vykonávala už v letech 2016 až 2019.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Karlovarského kraje

Štítky Petr Kulhánek, hejtman Kulhánek, ministr Kulhánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aleš Gucko

Evidentně hejtman Kulhánek ví, že jeho působení v této nejhorší vládě v historii ČR je max. do voleb. Proto si ponechal i hejtmanství.

Dnes, 16:40Odpovědět

Kulhánek zůstává hejtmanem i ministrem, pravomoci ale převedl na náměstka  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.