Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Neděle 13. října 2024  |  Svátek má Renáta
Bez reklam

Příjmy Karlovarského kraje mohou být v letošním roce až o 300 milionů korun nižší, než se původně počítalo

Kraj chce na dofinancování propadu příjmů použít část volných finančních prostředků z přebytku hospodaření za rok 2019. Náměstkyně hejtmana Jana Mračková Vildumetzová ale dopředu avizuje, že všechny odbory budou muset hledat úspory ve výdajích.

Současná situace spojená s nouzovým stavem a další související opatření budou mít velmi významný vliv na hospodaření celé republiky, krajů, obcí a jednotlivých domácností. Na tento negativní dopad se již nyní připravuje vedení Karlovarského kraje, které předběžně očekává propad v příjmech až ve výši 300 milionů korun. Potvrdila to náměstkyně hejtmana Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová na základě rozhodnutí Rady kraje.

„Kraj sníží očekávané daňové příjmy schváleného rozpočtu o 300 milionů korun, tedy asi o 10 procent, a na dofinancování propadu daňových příjmů kraje použije část volných finančních prostředků z přebytku hospodaření za rok 2019. Budu ale požadovat, aby všechny odbory krajského úřadu hledaly úspory i ve výdajové stránce rozpočtu.  Už nyní víme, že se celá řada akcí, na které máme vyčleněné finance, neuskuteční,“ vysvětlila náměstkyně hejtmana Jana Mračková Vildumetzová.

Ve schváleném rozpočtu Karlovarského kraje na rok 2020 se počítalo s daňovými příjmy ve výši 2 966 438 tisíc korun, z toho částku 1 milion korun představují správní poplatky a částku ve výši 2 965 438 tisíc korun výnosy ze sdílených daní. Výše výnosů ze sdílených daní vycházela z procentní výše, kterou se Karlovarský kraj podílí na celostátním výnosu daní a z predikce výnosu daňových příjmů na rok 2020, kterou zveřejňuje ministerstvo financí. Plánovaná výše sdílených daní byla ve schváleném rozpočtu Karlovarského kraje už původně ponížena preventivně o 4,5 procenta, nyní ministerstvo financí predikci výnosu ponížilo o 7,36 procenta.

„Daňové příjmy teď tedy kraj dále sníží z částky 2 966 438 tisíc korun na 2 666 438 tisíce korun, následně dofinancuje z přebytku. Je to z našeho pohledu velice potřebné opatření, které může předejít problémům s financováním všech oblastí života kraje, ať už jde o peníze pro nemocnice, zajištění sociálních služeb nebo na opravy silnic,“ upřesnila Jana Mračková Vildumetzová a zdůraznila: „Rozhodně však chceme pokračovat v naplánovaných investičních akcích kraje a také chceme dodržet alokace, které jsou v rozpočtu určeny pro jednotlivé dotační programy, v nichž jsou žadateli například obce.“

O dofinancování propadu daňových příjmů ještě musí rozhodnout krajské zastupitelstvo na svém jednání 15. června.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky Karlovarský kraj, ekonomika, peníze, opatření koronavirus, Jana Mračková Vildumetzová, rozpočet, daň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příjmy Karlovarského kraje mohou být v letošním roce až o 300 milionů korun nižší, než se původně počítalo  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.