Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Karlovarský kraj dobyl Babiš. Karlovy Vary ale získal Pavel

Ve třech krajích zvítězil neúspěšný kandidát Andrej Babiš, který v prezidentské volbě podlehl generálu Petru Pavlovi. Někdejší premiér vyhrál v Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovském kraji, kde získal necelých 51 procent hlasů. Předseda hnutí ANO vyhrál na Chebsku a Sokolovsku, naopak Karlovy Vary patřily generálovi.

V Karlovarském kraji zvítězil ve druhém kole prezidentských voleb bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, kterému odevzdalo hlas 50,99 procenta voličů. Generál ve výslužbě Petr Pavel podle údajů Českého statistického úřadu dostal 49,01 procenta. Pro Babiše tak v kraji hlasovalo 72.708 voličů, Pavel dostal 69.882 hlasů. Volební účast byla 62,76 procenta.

Ze tří okresů kraje vyhrál Babiš ve dvou, na Sokolovsku a na Chebsku. Na Karlovarsku ho předstihl Pavel, který tam získal 53 procent hlasů, což bylo o téměř 20 procentních bodů více, než tam měl v prvním kole. Babišovo vítězství bylo nejpřesvědčivější na Sokolovsku, kde pro něj ve druhém kole hlasovalo 56,23 procenta voličů, pro Pavla 43,76. V prvním kole vyhrál Babiš ve všech třech okresech.

Volební účast měl Karlovarský kraj v obou kolech nejnižší ze všech regionů Česka. Ve druhém kole byla účast nejvyšší na Karlovarsku, kde hlasovalo 65 procent voličů. Naopak nejméně lidí přišlo na Sokolovsku, a to 60,86 procenta, což byla po Mostecku druhá nejnižší volební účast ze všech okresů ČR.

V prvním kole voleb v kraji zvítězil Babiš, dostal 42,84 procenta hlasů proti zisku 31,39 procenta hlasů druhého Pavla. Účast dosáhla 59,87 procenta a byla v krajích nejnižší. Před pěti lety zvítězil v kraji ve 2. kole prezidentské volby Miloš Zeman, dostal 57,61 procent hlasů. Druhého Jiřího Drahoše volilo 42,38 procenta. Ve druhém kole hlasovalo 57,18 procent oprávněných voličů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Volby, Prezidentské, Babiš, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj dobyl Babiš. Karlovy Vary ale získal Pavel  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.