Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Cheb povede Vrba. Městu povládne koalice ANO, VOK a ODS

V Chebu vznikne koalice složená z vítězného hnutí ANO, Volby pro kraj (VOK) a ODS. Strany dnes podepsaly dohodu o společném postupu. V 29členném zastupitelstvu by koalice měla mít 16 křesel. Na starostu bude kandidovat lídr ANO Jan Vrba. Dva místostarostové by měli být z VOK a ODS.

„Zrovna jsme podepsali dohodu o společném postupu při sestavení koalice v Chebu pro volební období 2022 až 2026. Smluvní strany jsou ANO 2011, ODS a VOK," řekl budoucí starosta Jan Vrba. „Jednání byla konstruktivní a myslím, že jsme si vzájemně rozuměli. Takže jsme spokojení," dodal.

V Chebu přicházelo v úvahu více podob případné koalice. Většinu mohla sestavit i Volba pro město (VPM), která dosud na radnici vládla, pokud by přesvědčila Koalici pro Cheb, ODS a VOK. Byla by to ale většina 15 hlasů proti 14. Teoreticky se mohlo spojit i vítězné ANO s VPM. Vzhledem k osobním rozporům mezi těmito subjekty to ale nebylo pravděpodobné. Dosavadním starostou byl lídr Volby pro město Antonín Jalovec.

Pomyslným jazýčkem na vahách byla hlavně Volba pro kraj. „Jednali jsme se všemi stranami. Pak jsme si sedli, zvážili všechny pro a proti a jednomyslně jsme se shodli na tom, že dál budeme jednat o koalici s ANO a ODS," řekl Petr Navrátil, který byl ve vyjednávacím týmu VOK. Podle něj by sice byla možná těsně většinová koalice bez ANO, ale byla by příliš riziková. Většina jednoho hlasu by byla příliš křehká a při absenci jediného zastupitele by bylo obtížné návrhy prosazovat v zastupitelstvu.

Podle informací by v devítičlenné radě mělo být pět zástupců ANO, tři zástupci VOK a jeden z ODS. Podle předběžných dohod, které se ale mohou ještě změnit, by křesla dvou místostarostů mohl obsadit Pavel Pagáč za VOK a Michal Pospíšil z ODS.

Podle Vrby se nyní začne pracovat na koaliční smlouvě. „Koaliční program bychom pak předložili spíše do konce roku. Neměli jsme teď přehled o tom, jak to na městě funguje a musíme nejprve získat informace. Pak teprve chceme program upřesnit," řekl Vrba.

V komunálních volbách v Chebu vyhrálo letos ANO, které získalo 11 zastupitelů. Drahá skončila Volba pro město se sedmi zastupiteli. Po třech zastupitelích pak získala SPD, Koalice pro Cheb a Volba pro kraj. Dvě místa v zastupitelstvu má ODS.

V předešlých volbách v roce 2018 drtivě vyhrála Volba pro město, která získala 17 mandátů. Byť už jen tento počet by stačil na většinu v zastupitelstvu, do koalice VPM pozvala ještě Koalice pro Cheb, Piráty a Hnutí 2018.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Cheb

Štítky Cheb, koalice, Volby, Komunál, ODS, ANO 2011, Volba pro město, Michal Pospíšil, Česká pirátská strana, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cheb povede Vrba. Městu povládne koalice ANO, VOK a ODS  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.