Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Volby by nyní vyhrálo ANO před Spolu,které si od dubna pohoršilo o pět bodů

Volby do Sněmovny by podle květnového modelu agentury Kantar ČZ pro Českou televizi vyhrálo ANO s 29,5 procenta hlasů před koalicí Spolu, tvořenou ODS, KDU-ČSL a TOP 09, a koalicí Pirátů a STAN. Koalice Spolu se poprvé od loňských voleb v průzkumech propadla na druhé místo, když si proti dubnu pohoršila o pět procentních bodů na 28,5 procenta. Piráti se STAN si stejně jako ANO polepšili o procentní bod, v květnu by jim tak dalo hlas 12,5 procenta lidí. Výsledky volebního modelu zveřejnila ČT v pořadu Otázky Václava Moravce.

Těsně za Piráty a STAN by ve volbách skončila SPD s 11,5 procenta hlasů. Následovala by ČSSD s pěti procenty. U sociální demokracie se ale statistická chyba pohybuje kolem 1,5 procentního bodu, proto nelze jednoznačně říci, zda by se do Poslanecké sněmovny dostala, či nikoliv, uvádí autoři průzkumu.

V případě, že by strany kandidovaly samostatně, rovněž by zvítězilo ANO bývalého premiéra Andreje Babiše, a to se ziskem 28 procenta. Proti dubnu je to o půl bodu více. Naopak ODS v čele se současným předsedou vlády Petrem Fialou, která by skončila druhá, si meziměsíčně pohoršila o 3,5 procentního bodu na 22,5 procenta. Do dolní parlamentní komory by se v květnu podle modelu dostaly ještě tři strany: SPD s 11 procenty hlasů, Piráti s 8,5 procenta a STAN s 6,5 procenta.

Podpora SPD zůstala v květnovém modelu na stejné úrovni jako o měsíc dříve, zatímco Piráti si o 3,5 bodu polepšili a STAN si o stejný podíl pohoršil.

Ze stran pod pětiprocentní hranicí potřebnou pro vstup do Sněmovny by se podle modelu nejlépe umístila ČSSD, kterou by v květnu volilo 4,5 procenta lidí, o dva body více než v dubnu. Čtyři procenta hlasů by dostala TOP 09 a 3,5 procenta KDU-ČSL. KSČM má podle květnového průzkumu podporu 2,5 procenta lidí.

Agentura provedla průzkum v druhé polovině května mezi necelou tisícovkou lidí. Statistická chyba podle ní činí plus minus 1,1 procentního bodu až plus minus 3,5 bodu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Volby, průzkum, Babiš, SPOLU, ANO, ANO 2011, Starostové a nezávislí, Česká pirátská strana, Česká televize, Poslanecká sněmovna ČR, ODS, TOP 09, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volby by nyní vyhrálo ANO před Spolu,které si od dubna pohoršilo o pět bodů  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.