Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Komunista Filip se zastal učitelky, která tvrdila, že se v Kyjevě nic neděje. Odkazuje na Listinu základních práv a svobod

Bývalý předseda KSČM Vojtěch Filip se na svém twitterovém účtu zastal učitelky, která tvrdila žákům, že se v Kyjevě nic neděje. Její výklad plný lží, které šíří ruská propaganda, si nahráli sami žáci. Učitelka na škole už neučí. Filip ve svém vyjádření odkazuje na Listinu základních práv a svobod a právo jak na svobodu projevu, tak na informace.

Server Seznam Zprávy minulý týden informoval o případu učitelky, která na pražské základní škole využila hodinu slohu k výkladu na téma válka na Ukrajině. Její výklad pro žáky osmé třídy základní školy však byl plný lží, které šíří ruská propaganda, a tak si žáci během hodiny nahráli osmnáctiminutový audiozáznam.

„ČT 1 patří do skupiny médií, které jsou vázány na miliardáře Sorose“

V nahrávce zaznívají nejrůznější lži, které se tradičně šíří na dezinformačních webech. „Mně včera zrovna, já jsem to tedy smazala, shodou okolností došel obrázek současného Kyjeva. Jako nic se tam neděje,“ říká učitelka Martina Bednářová v záznamu, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

Žáci argumentovali tím, že ve zprávách České televize viděli, že Kyjev hoří. „ČT 1 patří do skupiny médií, které jsou vázány na miliardáře Sorose. A o tom víme přesně, komu ten je poplatný,“ říká v nahrávce Bednářová a dodává, že žáci by si měli informace hledat ve více zdrojích.

Omezení práv a svobod?

Poté, co na případ upozornila média, skončila učitelka ve své pozici. Na sociálních sítích se jí nyní zastal neúspěšný kandidát do poslanecké sněmovny a bývalý předseda KSČM Vojtěch Filip. „Situaci učitelky českého jazyka z Prahy 6 znám jen z medií, ale i tak jako advokát připomínám, jak paní ředitelce, tak panu starostovi, článek 17 odst.1 a 2 naší Listiny základních práv a svobod a právo jak na svobodu projevu, tak na informace. Jejich omezení je protiústavní,“ napsal na svém twitterovém profilu.

Sama učitelka si nemyslí, že pochybila a tvrdí, že žákům předkládala ověřená fakta. „V hodině jsme se zabývali dnes tolik diskutovanou tematikou rusko-ukrajinské války a stručnými přehlednými dějinami obou států. Pracovala jsem pouze s ověřenými a historicky zdokumentovanými fakty,“ napsala redaktorce Seznam Zpráv Bednářová.

"Byla jsem šokovaná obsahem nahrávky," říká ředitelka

Odborník na vzdělávání a mluvčí Českých elfů, kteří se zabývají dezinformacemi, uvedl, že výklad učitelky je mimo základní informační gramotnost. „Zde se pochopitelně paní učitelka dostává do situace, kdy tvrdí zjevný nesmysl,“ uvedl pro Seznam Zprávy Bohumil Kartous.

Ředitelka Základní školy Na Dlouhém Lánu učitelce nařídila překážku na straně zaměstnavatele, aby už mezi děti do tříd nechodila. „Byla jsem šokovaná obsahem nahrávky, vůbec jsem si nedokázala představit, že by tak vzdělaný člověk mohl ve třídě před dětmi předvést takovou přednášku plnou nenávisti, nepravdy a předkládat dětem takovéto věci,“ řekla pro Seznam Zprávy ředitelka Renata Riedlová, která dodala, že po Velikonocích chce s Martinou Bednářovou ukončit pracovní poměr.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky škola, dezinformace, učitelka, Praha, Vojtěch Filip, KSČM, právo, Kyjev, ruská invaze na Ukrajinu, Seznam Zprávy, ČT1, Velikonoce, Bohumil Kartous

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Komunista Filip se zastal učitelky, která tvrdila, že se v Kyjevě nic neděje. Odkazuje na Listinu základních práv a svobod  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.