Počasí dnes20 °C, zítra16 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Babiš: Od noci z neděle na pondělí bude v ČR zaveden tzv. bavorský model

Od noci z neděle na pondělí bude v České republice zaveden takzvaný bavorský model, který ruší uznávání testů jako covidového certifikátu. V České televizi to dnes oznámil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Opatření bude schvalovat ve čtvrtek dopoledne vláda, jejíž většina se k tomu podle Babiše přiklání. Není k tomu podle předsedy vlády potřeba vyhlásit nouzový stav.

Od tohoto času budou, co se týče služeb, hromadných akcí, uznávány jenom očkování a lidi, kteří překonali covid. Ruší se úplně samotesty, nejdeme na model s PCR testy,“ uvedl premiér. Antigenní testy se budou uznávat jen u zaměstnanců a klientů ve zdravotnických zařízeních a v zařízeních sociálních služeb.

V úterý přibylo v Česku nejvíc nákaz covidem-19 za den od začátku epidemie loni v březnu. Nově nakažených bylo 22.479, zhruba o polovinu víc než za předchozí úterý. Rostl i počet hospitalizovaných s covidem-19, ale méně výrazně. Za uplynulý týden jejich množství stouplo přibližně o čtvrtinu na 4425. Zvyšují se i případy úmrtí lidí s covidem-19.

Vypadá to, že všechna opatření, která jsme dosud dělali, nejsou dostatečná,“ uvedl Babiš. Dnes večer se uskuteční porada některých ministrů, ve čtvrtek v 9:00 zasedne Rada vlády pro zdravotní rizika.

Před čtvrtečním dopoledním jednáním vlády se měli podle kandidáta na premiéra Petra Fialy (ODS) sejít zástupci Anticovid týmu pěti stran tvořících novou vládu s ministerstvem zdravotnictví. Babiš ale řekl, že se dosud Anticovid tým dostatečně nezapojil a že teď už na něj dosluhující kabinet nebude brát ohled.

Babiš opět apeloval na lidi, aby se nechali proti covidu-19 očkovat. Podle premiéra je u nenaočkovaných devětkrát větší pravděpodobnost, že budou mít těžší průběh nemoci nebo zemřou. Firmy vyzval, aby testovaly své zaměstnance na přítomnost koronaviru.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook - Andrej Babiš

Štítky Babiš, vláda, Covid, Testy, Andrej Babiš, Česko, COVID-19, ANO 2011, Česká televize, Petr Fiala, ODS, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Babiš: Od noci z neděle na pondělí bude v ČR zaveden tzv. bavorský model  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.