Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Volební kampaň v Karlovarském kraji je bez větších incidentů

Volební kampaň v Karlovarském kraji se blíží k závěru. Byla spíše klidná bez závažných incidentů a hlavní souboje se odehrávaly spíše na jednání zastupitelstev měst a kraje. Vizuálně v posledních týdnech převládaly plakáty, bannery a billboardy. Stále více se přitom volební reklama přesouvá z oficiálních výlepových ploch na ploty a domy sympatizantů stran, zjistila ČTK.

Plakáty, bannery i billboardy se nezabývají regionálními tématy, ale celostátními hesly. Dříve spíše ojedinělé umisťování bannerů na ploty či domy je v posledních letech stále častější. Podle lídra karlovarské kandidátky Pirátů a STAN Petra Třešňáka (Piráti) mezi sympatizanty strany zájem o umístění bannerů na jejich domy byl větší. „Samozřejmě jsme zaznamenali i nějaké projevy vandalismu a poškozování plakátů, ale nešlo o nic velkého. Kampaň nebyla letos v regionu nijak konfrontační, to spíše na celostátní úrovni," řekl ČTK.

I podle Jana Bureše (ODS), lídra koaliční kandidátky Spolu, se sice vyskytly drobné případy, kdy lidé poškodili nebo něco přimalovali na volební plakáty, ale šlo jen o výjimky. „Pro nás kampaň teprve vrcholí, v týdnu se znovu vydáme za lidmi do ulic. Nezveme je na mítinky, ale spíš se s nimi snažíme potkat tam, kam chodí," řekl ČTK Bureš.

Za bezproblémovou označila kampaň i Jana Mračková Vildumetzová, jednička na kandidátce ANO. „Naše kampaň je kontaktní a rádi se s lidmi potkáváme na našem stánku, zároveň také doručujeme lidem knížky s podpisem a věnováním pana Babiše spolu s hrnečky, je o ně opravdu velký zájem," řekla ČTK.

I policie letos nezaznamenala žádný případ, kdy by se na ni obrátily politické strany se stížností například na poškození nebo strhávání volebních plakátů, řekla ČTK krajská policejní mluvčí Zuzana Týřová.

Hlavní střety se tak odehrávají na jednáních zastupitelstva, zejména krajského. Tam se ostře vymezuje zejména opozice za ANO proti koalici, v níž jsou zástupci obou koalic, které v říjnových sněmovních volbách letos kandidují, tedy Pirátů a STAN a koalice Spolu, v níž se spojily ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Podobně i na sociálních sítích se do sebe trefují například starostové, kteří mají blízko k jedné z koalic, a představitelé hnutí ANO.

V Karlovarském kraji letos kandiduje 17 stran, hnutí a koalic. V posledních sněmovních volbách vyhrálo v Karlovarském kraji hnutí ANO 2011, za ním se umístila SPD a na třetím místě byla Česká pirátská strana. Kraj zaujal pět křesel ve sněmovně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, sněmovna, kampaň, Karlovarský, Karlovarský kraj, plakát, dům, koalice, Česká pirátská strana, ANO 2011, Jan Bureš, ODS, Petr Třešňák, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volební kampaň v Karlovarském kraji je bez větších incidentů  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.