Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Krajská opozice upozorňuje na střet zájmu pirátské zastupitelky, ta tvrdí, že je vše jinak

Schvalování dotací se v Karlovarském kraji stalo další střetem koalice s opozicí. Zatímco vláda kraje připravené a předjednané dotace hladce schvalovala, opozice poukazovala na skutečnost, že pirátská zastupitelka Markéta Monsportová je členkou statutárního orgánu společnosti, které byla dotace přidělena. Zastupitelka o svém střetu zájmů neinformovala a navíc se účastnila i hlasování.

„Důkazem naprostého nerespektování transparentnosti je schválení dotace spolku Marienbad Film, z. s., v jehož statutárních orgánech zasedá i uvolněná krajská zastupitelka za Piráty Markéta Monsportová. Tento spolek žádal o dotaci, kterou bez problémů dostal. Členka statutárního orgánu tohoto spolku je totiž uvolněná krajská zastupitelka za Piráty Markéta Monsportová, která vše předjednala a pak sama svým hlasem podpořila. Skutečnost, že je ve střetu zájmů se vůbec neobtěžovala přiznat. Přesně za to kritizují Piráti ostatní, ale sami dělají to samé. Hlavně to rychle schválit, ať už jsou peníze takříkajíc doma,“ popisuje opoziční zastupitel Martin Hurajčík (ANO) naprosto neseriózní hlasování uvolněné krajské pirátské zastupitelky.

Zastupitel dále upozorňuje na skutečnost, že spolek Marienbad Film získal dotaci i na konci loňského roku ihned poté, co se vlády v Karlovarském kraji ujala nynější koalice. Navíc se prý jednalo o přidělení dotace zpětně. „I napoprvé proběhlo schvalování o dotaci pro tento spolek bez problémů. Zastupitelka hlasovala pro dotaci stejně jako nyní,“ pokračuje dále Hurajčík, který na střet zájmu Martkéty Monsportové upozornil.

Markéta Monsportová je uvolněnou zastupitelkou kraje a na dotaz ohledně střetu zájmů se na jednání zastupitelstva bránila:  „Já sice jsem členkou statutárního orgánu, ale nejsem nijak aktivní.“  V následujících dnech pak v tiskové zprávě své vyjádření doplnila: „Nařknutí z manipulace a nekorektního jednání striktně odmítám. Spolek byl příjemcem dotace i v minulých letech, to že jsem byla zakládajícím členem této neziskové organizace, není žádným tajemstvím. Nikdy jsem z pozice zastupitelky za dotaci nelobbovala, ani nijak nezneužívala svého postavení. Pokaždé, když se dotace projednávaly, jsem střet zájmů hlásila. Na posledním zastupitelstvu ohledně mé pozice proběhla diskuze, myslela jsem si tedy, že není potřeba střet zájmů již hlásit. To bylo mé jediné pochybení, za které se omlouvám.“

Omluvu ale opozice nepřijímá a poukazuje na skutečnost, že je v Karlovarském kraji mnoho dalších subjektů, pořádajících kulturní akce, které by alespoň malou dotaci potřebovali. „Bohužel ale nemají ve svých orgánech Markétu Monsportovou nebo jiného pirátského zastupitele, který by hladké schválení dotačních peněz zajistil,“ dodává Martin Hurajčík.

Uvolněná pirátská zastupiitelka Markéta Monsportová na závěr uvedla, že na svůj post ve výboru spolku rezignovala. Podle veřejně dostupného výpisu spolkového rejstříku je ale stále členkou výboru.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky zastupitelstvo, střet zájmů, Piráti, opozice Karlovarský kraj, ANO, dotace, Markéta Monsportová, Karlovarský kraj, Martin Hurajčík, Česká pirátská strana, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajská opozice upozorňuje na střet zájmu pirátské zastupitelky, ta tvrdí, že je vše jinak  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.