Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Karlovarský kraj zahájí příští rok v rozpočtovém provizoriu

První řádné jednání dnes čekalo nově zvolené zastupitele Karlovarského kraje. Ti mimo jiné schvalovali i podmínky hospodaření kraje na příští rok. Protože se ale nově vzniklá koalice ujala vlády teprve před týdnem, došlo poprvé v historii kraje na schválení takzvaného rozpočtového provizoria. Řádný rozpočet chce nová krajská vláda schválit až začátkem nového roku.

„Rozpočtové provizorium není pro kraj nic dobrého. Budete mít omezené prostředky na hospodaření, odsunou se krajské dotační programy a další věci. Několikrát jsme vás vybízeli, abyste s námi začali o rozpočtu jednat už při sestavování koalice, odmítali jste a nyní posíláte kraj do provizoria, což je špatně pro všechny příjemce dotací z řad hasičů, sportovců, seniorů a další,“ uvedla mimo jiné bývalé hejtmanka a nyní opoziční zastupitelka Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Vládnoucí zastupitelé několikrát uvedli, že provizorium je standartní nástroj pro správu financí. „Provizorium není rakovina. Budeme se snažit připravit všechny dotační tituly co nejrychleji a zjednodušit jejich procesy,“ uvedl radní Robert Pisár (STAN).

Nově zvolená hejtman Petr Kulhánek (KOA) také poukazoval na fakt, že kraje neznají dopady vládního daňového balíčku a proto sestavovat rozpočet v této době je jako věštit z křišťálové koule. „Odložení dotačních programů nebude žádnou katastrofou, vše bude jasně definováno. A to že jsme dnes neschválili rozpočet, ale provizorium neznamená, že jsme se s rozpočtem neseznámili a že s ním nepracujeme,“ dodal Petr Kulhánek.

Rozpočet Karlovarského kraje na rok 2021 by měl být schválen začátkem února. Do té doby, tedy v měsíci lednu, mohou činit výdaje úřadu jednu dvanáctinu stávajícího rozpočtu. Omezeny jsou investiční akce, které nesmí být zahajovány. Peníze na boj s pandemií koronaviru ale kraj uvolnit může, neboť se jedná o takzvané krizové financování.  

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky zastupitelé, rozpočet, provizorium, Karlovarský kraj, dotace, Petr Kulhánek, Jana Mračková Vildumetzová, ANO 2011, pandemie covidu-19, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj zahájí příští rok v rozpočtovém provizoriu  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.