Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

ODS chce v Karlovarském kraji post hejtmana, přerušila jednání s hnutím ANO

Neschopnost dohodnout se na vládnoucí koalici v Karlovarském kraji trvá už déle než měsíc. O její složení se pokoušelo jak vítězné hnutí ANO, tak STAN společně s Piráty. Nyní se pomyslného kormidla snaží ujmout ODS a KDU-ČSL.

„S ohledem na prodlužující se jednání o možnosti koalice v našem kraji se koalice ODS a KDU-ČSL s podporou Strany soukromníků rozhodla přerušit jednání o sestavení většinové koalice s vítězem voleb ANO. Přestože jsme se po celou dobu snažili udržet politickou kulturu na vysoké úrovni a ctít vítěze voleb, situace nastavená dalšími politickými stranami zatím neumožňuje toto řešení,“ uvedl lídr kandidátky ODS Karel Jakobec.

Ten dále uvedl, že ODS a KDU – ČSL přijme výzvu k jednání koalice STAN a Pirátů, kterou podporuje v tuto chvíli 21 budoucích zastupitelů.

„Z našeho pohledu není ale nejdůležitější shromáždit početní většinu 23 mandátů. Neméně důležitým úkolem jakékoli vládnoucí koalice bude nalézt i programovou shodu a postavení funkčního modelu spolupráce. Zatím je pro nás těžko představitelná funkční koalice zatížená osobními antipatiemi a vymezování se proti konkrétním osobám, kterého jsme byli svědky v uplynulém měsíci,“ pokračuje dále lídr.

Jakobec dále upozornil, že do nového kola vyjednávání vstupuje koalice ODS a KDU - ČSL s podporou Strany soukromníků de facto se sedmi mandáty.

„Naše získaná čtyři křesla totiž doplňují Karlovaráci Václav Skuhravý, Jiří Brdlík a Jitka Pokorná zvolená za SNK1. S ohledem na možnost prosazení programu, za který byli naši kandidáti zvoleni, a současnou vyhrocenou situaci v rámci polarizace ze strany některých politických subjektů, vstupujeme i do tohoto jednání s požadavkem na nominaci kandidáta na hejtmana a odpovídající zastoupení v budoucím koaličním modelu. Jedná se o zachování našeho současného postoje, který bude řešením současné vypjaté situace,“ dodal Karel Jakobec.

Post hejtmana nejprve nabídlo koalici ODS a KDU-ČSL ve volbách vítězné hnutí ANO. Tomu se ale nepodařilo získat na svoji stranu potřebnou většinu 23 nově zvolených zastupitelů a tak jednání uvízla na mrtvém bodě. Se stejným výsledkem ale skončila jednání i STAN a Pirátů, kteří doposud rovněž marně hledali většinu v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. Jestli se tedy po změně postoje ODS a KDU-ČSL podaří konečně dosáhnut dohody je zatím otázkou. Času už moc nezbývá, neboť zákonná lhůta pro jednání ustavujícího zasedání zastupitelstva uplyne v pátek 13. listopadu.

„Ustavující zasedání Zastupitelstva Karlovarského kraje je naplánováno na 12. listopadu. Nově zvolení zastupitelé se sejdou v míčové hale KV Arény v 11 hodin,“ sdělila mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky volby, politika, Karlovarský kraj, zastupitelstvo, ODS, koalice, ANO 2011, KDU-ČSL, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, Karel Jakobec, Strana soukromníků České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ODS chce v Karlovarském kraji post hejtmana, přerušila jednání s hnutím ANO  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.