Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Neděle 13. října 2024  |  Svátek má Renáta
Bez reklam

Karlovarskému kraji budou v příštím roce chybět stamiliony korun

Karlovarský kraj se bude muset příští rok obejít zřejmě bez stamilionů korun očekávaných příjmů. Příčinou je pandemie koronaviru. Vyplývá to z prvních verzí připravovaného krajského rozpočtu na rok 2021. Současné předpoklady poklesu daňových příjmů se ještě mohou zvyšovat. Hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis (ANO) řekl novinářům, že stát by měl krajům takové propady příjmů kompenzovat.

Karlovarský kraj loni v prosinci schvaloval schodkový rozpočet na rok 2020 s výdaji 7,27 miliardy a příjmy 6,93 miliardy korun. Očekávání pro příští rok jsou podle vedoucí finančního odboru kraje Martiny Jánské o stamiliony nižší.

"Podle predikce ministerstva financí, ze které jsme zatím vycházeli, propad daňových příjmů proti roku 2020 je zatím asi 317 milionů korun, tedy asi necelých 11 procent. Ale není v tom zahrnuto případné zrušení superhrubé mzdy. To by se propad navýšil o dalších 250 milionů, což by znamenalo propad asi o 19 procent proti roku 2020," uvedla Martina Jánská.

Návrh rozpočtu nepočítá s kompenzacemi státu pro územně-správní celky. Kdyby prošla Senátem navrhovaná kompenzace za druhou vlnu pandemie koronaviru ve výši 300 korun na obyvatele, pro Karlovarský kraj by to znamenalo asi 88,5 milionu korun. Tím by se propad příjmů dostal asi na 16 procent proti letošnímu roku.

Kraj tak bude muset šetřit na provozních výdajích i na investicích. Současné vedení zatím počítá s omezením investic příspěvkových organizací s tím, že kdyby se příjmy příští rok nakonec navýšily, tak se investice do rozpočtu doplní.

Aby propad příjmů neznamenal radikální omezení investic například do oprav silnic, uvažuje vedení kraje o přijetí úvěru do jedné miliardy Kč. Velké investiční akce kraje jako rekonstrukce Císařských lázní v Karlových Varech nebo modernizace chebské nemocnice by ale neměly být ohroženy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Roman Kořinek

Štítky ČR, správa, hospodářství, koronavirus, rozpočet, Karlovarský, Karlovarský kraj, pandemie covidu-19, Petr Kubis, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarskému kraji budou v příštím roce chybět stamiliony korun  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.