Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

ČERNÝ DEN II: Starostové měst z Karlovarska vyčíslují, kolik jim stát vezme na kompenzační bonus pro OSVČ a malá s. r. o.

Poslanecká sněmovna schválila původní návrh Vlády ČR, který určuje, že kompenzační bonus bude vyplácen ze sdílených daní s výrazným dopadem na rozpočtové určení daní. S tím nesouhlasí starostové, hejtmani ani představitelé svazu měst a obcí ČR. Podpora ohroženým OSVČ, společníkům malých firem či rodinných firem je podle nich správné rozhodnutí. Ovšem dopad zákona o kompenzačním bonusu jen na rozpočty obcí dosáhne až -12 mld. Kč navíc nad očekávaný propad sdílených daní což je problém. Jsme přesvědčeni, že tyto kompenzace mají být hrazeny ze státního rozpočtu nástroji mimo dopad na zmiňované rozpočtové určení daní, tvrdí představitelé svazu měst a obcí České republiky.

Oslovili jsme proto starosty měst a obcí Karlovarska s otázkou, o kolik peněz přijdou v souvislosti s výše zmiňovaným kompenzačním bonusem pro OSVČ a jaké investiční akce musejí zastavit nebo odsunout?  Odpovědi starostů budeme průběžně zveřejňovat na Karlovarské drbně. Přečtěte si první odpovědi.

Martin Kalina, starosta Mariánské Lázně

Ztráta je pro nás 10,5 milionů korun. Bohužel na základě posledního vývoje situací pozastavujeme například vybudování dětského hřiště v městské části Hamrníky (2,5 mil. Kč), rekonstrukce klimatizace na městském bazénu (1,5 mil) nebo výměnu povrchu v městské sportovní hale (750 tisíc Kč). Nebudeme také provádět plánované investice v našem domově pro seniory. V letošním roce už nebudeme zastavovat plánované rekonstrukce vozovek a chodníků ve městě, ale v příštím roce budeme muset i tuto položku významně ponížit. Po zásazích vlády se naše město, obávám se, bez úvěrování neobejde. Je otázkou, zda právě to nebylo účelem ze strany vlády – pomoci svým kamarádům z bankovního sektoru se městům zase dostat pod kůži. Města a obce totiž na rozdíl od vlády využívala roky ekonomického blahobytu k úsporám a splácení předešlých úvěrů.

Bronislav Grulich, starosta Jáchymov

Celkový dopad Covidu na příjmy města Jáchymova odhadujeme na 7 mil. Kč. Se zapojením reservy z roku 2019 jsme zatím žádnou plánovanou investiční akci nemuseli odložit. Snad to tak vydrží.

Jan Kuchař, starosta Františkovy Lázně

Pokud bude platit těch cca 1000,- Kč/osobu, přichází Františkovy Lázně o 5,5 milionu. S ohledem na zdroje z hospodaření z minulých let jsme schopni realizovat prakticky všechny akce, které jsme naplánovali a snažíme se nic nebrzdit. Znamená to pro nás ale rozpuštění celé finanční rezervy města. Šest let se snažím město úvěrově nezatížit, podařilo se nám doplatit prakticky veškeré úvěry z historie, zbývá nám již jen cca 1,7 milionu korun, což je úvěr ve výši 1% ročního rozpočtu a bude doplacen v roce 2021. V letošním roce počítáme se snížením příjmů do rozpočtu ve výši cca 30-35 milionů korun (roční rozpočet je cca 150 mio) a to z důvodu tohoto zářezu v podobě OSVČ a malých s.r.o. (-5,5 mio), snížení RUD o 15% (-15 mio), museli jsme odpustit podnikatelům část pronájmů (-3,5 mio) a vybereme o cca 7 milionů méně na poplatku z pobytu. Další cca 1 milion korun bude navíc na výdajové stránce rozpočtu za covid-opatření, nákupy desinfekcí, ochranných pomůcek, poskytovaných služeb atd. Není to veselé, ale předpokládám, že tuto situaci Františkovy Lázně ustojí. Ony vlastně musí....

Jan Kopál, mluvčí Karlovy Vary

Předpokládáme, že v souvislosti s podporou OSVČ obdržíme o cca 40 mil. Kč méně ze sdílených daní. Není to ale výpadek jediný, který nás čeká, sami také odpouštíme část nájmů, poplatků apod., u jiných už víme, že méně vybereme, podle prognóz ekonomického vývoje očekáváme i nižší příjmy z ostatních sdílených daní apod. Čili říct, že kvůli podpoře OSVČ neopravíme nějakou školku, to nedovedeme.

Renata Oulehlová, starostka Sokolov

Podle propočtu Svazu měst a obcí přijedeme v souvislosti s bonusem pro OSVČ zhruba o 18 milionů korun. Odložili jsme investiční akce za zhruba 55 milionů korun, kvůli všem dopadům pandemie a šetříme kde se dá. V provozních výdajích jsme například napříč všemi organizacemi města seškrtali položky ve výši zhruba 40 milionů korun. Nicméně jsme v loňském roce hospodařili s velkým přebytkem a tak jsme se dohodli, že rozjeté investice zastavovat nebudeme. Další důležité investice, například do oprav škol, školek a podobně, také odkládat nebudeme.  Ty ostatní takzvaně zamrazíme a v září znovu vyhodnotíme aktuální situaci. Rezerva z loňského roku ve výši 340 milionů korun nám ale dává velkou naději, že vše ustojíme, nebudeme si muset půjčovat a hodně dramaticky omezovat investice.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, sněmovna, vláda, hospodářství, koronavirus, OSVČ, kompenzace, obce, daň, Svaz měst a obcí České republiky, rozpočet, Karlovarský kraj, Starostové a nezávislí, Poslanecká sněmovna ČR, Vláda ČR, Česko, Františkovy Lázně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČERNÝ DEN II: Starostové měst z Karlovarska vyčíslují, kolik jim stát vezme na kompenzační bonus pro OSVČ a malá s. r. o.  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.