Počasí dnes22 °C, zítra28 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Poslední premiérou chebského divadla bude Shakespearův Macbeth. Pojali ho v duchu Quentina Tarantina

Poslední premiérou končící Cestovatelsko-světácké sezony se do Západočeského divadla Cheb (ZDCH) po sedmi letech od inscenování Othella vrací jedna z vrcholných shakespearovských tragédií. Drama vzestupu a pádu skotského krále Macbetha viděli diváci poprvé v sobotu 25. května. Chebské divadlo hru zinscenovalo v duchu filmů Quentina Tarantina nebo Davida Lynche, uvedla dramaturgyně ZDCH Martina Pokorná.

Tvůrčí tým okolo režisérky Hany Marvanové se zaměřil na většinové, především mladé publikum, a využil všeho, co je v nejkratší tragédii dynamické a akční. „Tato Shakespearova hra ve skvělém překladu Jiřího Joska je postavena na strohosti jazyka a věcnosti akce," uvedla dramaturgyně Petra Richter Kohutová. „V našich poměrech tragédie není vždy vážná a násilí nevyvolává jen odpor a hnus. Jako v Hrách o trůny. Jako ve filmech Davida Lynche. Nebo Quentina Tarantina," uvedla.

V titulní roli se představí Petr Németh, který si řadu shakespearovských postav, i když především v komediální rovině, vyzkoušel v jedné z předchozích chebských inscenací režisérky Marvanové Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách. Macbethova předchůdce na trůnu, krále Duncana, si zahraje Pavel Marek a protihráče Macduffa Pavel Richta. Cílevědomou a bezskrupulózní Lady Macbeth bude Vladimíra Vítová, trio čarodějnic ztvární Hana Franková, Eliška Huber Malíková a Vivien Machková. V dalších rolích uvidí diváci téměř kompletní soubor Západočeského divadla.

Navzdory akčnímu žánru však inscenaci nechybí hlubší myšlenkový přesah. „My jsme si jako základní téma zvolili zrod tyrana, objevení tyrana v sobě. Macbeth se na své cestě k moci provraždí a nás zajímalo, jak to na člověka psychologicky působí a jakým způsobem ho potom může rozložit vina. Tohle téma je pro nás primární," uvedla režisérka Marvanová.

Tomu odpovídá i výtvarná koncepce scénografky Anny Chrtkové a kostýmního výtvarníka Jana C. Löbla, která ukazuje proměnu tyrana v čase. Zatímco úvodní dějství se odehrává v jen lehce stylizovaném středověku, s postupujícím Macbethovým šílenstvím se svět na jevišti zásadně proměňuje až do jakéhosi postmoderního bezčasí.

Premiéra Macbetha je na programu 25. května v 19:00, reprízy se odehrají 28. května, 29. května a 6. června. Vždy 60 minut před začátkem bude připraven v divadelní Hvězdárně zážitkový workshop lektora Petra Bařiny Krvavá cesta k moci a 30 minut před začátkem je zájemcům k dispozici dramaturgický úvod v kavárně Thálie.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Západočeské divadlo v Chebu

Štítky ČR, divadlo, premiéra, Cheb, herci, Shakespeare

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslední premiérou chebského divadla bude Shakespearův Macbeth. Pojali ho v duchu Quentina Tarantina  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.