Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Karlovarský kraj dá letos na obnovu památek rekordních 30 milionů korun

Na záchranu památek, památkově hodnotných objektů a movitých věcí rozdělí letos Karlovarský kraj rekordních 30 milionů korun. Je to o deset milionů korun více než loni. Důvodem je velký převis žádostí v požadované výši téměř 80 milionů korun. Hejtmanství proto uvolnilo část prostředků z přebytku hospodaření z loňského roku, informovala radní pro kulturu a památkovou péči Oľga Haláková (KDU-ČSL).

"K původně vyhrazeným 20 milionům jsme z přebytku hospodaření z loňského roku uvolnili ještě dalších deset milionů, abychom uspokojili co nejvíce žadatelů v maximální možné výši požadované dotace. Právě z důvodu obrovského převisu jsme museli přistoupit k poměrnému rozdělení alokované částky a podpořili tak žadatele dle našich možností," uvedla radní.

Kraj přijal a hodnotil 146 žádostí s celkovými finančními nároky 79 milionů korun. Poskytnutí dotace bylo navrženo u 130 z nich. Loni o dotace požádalo 110 subjektů s projekty za 49,8 milionů korun. Úspěšných jich nakonec bylo 79.

Dotace pomohou například se záchranou a obnovou goticko-renesančního domu v Horním Slavkově, restaurováním oltáře v kostele v Kynšperku nad Ohří nebo opravou a rekonstrukcí střechy na zámku Stružná. Podpoří také restaurování sloupu na Starém náměstí v Sokolově, obnovu městského opevnění na chebském hradě či dokončení obnovy Findlaterova altánu v Karlových Varech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Sokolov

Štítky ČR, správa, památky, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj dá letos na obnovu památek rekordních 30 milionů korun  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.