Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Chebské divadlo bude v říjnu opět hostit přehlídku Divadla jednoho herce

Po dvou letech se na prkna chebského divadla vrací přehlídka Divadla jednoho herce. Nejstarší setkání sólových projektů v České republice, které bude mít 22. ročník, se bude konat od 5. do 8. října. Festival nabídne na obou scénách Západočeského divadla 12 inscenací českých i světových herců či performerů, informovala dnes dramaturgyně Západočeského divadla Cheb Martina Pokorná.

Výběr inscenací je i tentokrát postaven na silných osobních výpovědích jedince s výrazným autorským vkladem. Přehlídka pokrývá žánry od činohry přes pohybovou performanci, výtvarné divadlo či klauniádu až po nepojmenovatelný mix jevištních prostředků.

Zahraniční hosté jsou tentokrát čtyři. "Jana Wernerová z košického Divadla Na Peróně přiveze křehký imaginativní příběh osamělé ženy v psychiatrické léčebně Dívka z mořského dna. Po šesti letech se na přehlídku vrací Claude Cordier z francouzského spolku La Compagnie Choc Trio, tentokrát se zbrusu novou hravou multimediální variací na Kandinského výtvarné dílo s názvem Preludium v jasně modré, která byla nominována na prestižní cenu Prix Moli?re v kategorii divadla pro mládež. Maďarská performerka Rita Góbi přiveze pohybový dialog mezi stářím a mládím Dva metry čtvereční. Izraelka Netta Yaschin ve své one woman show Sabra – matka s dcerou v nové zemi odvypráví příběh, odehrávající se během přistěhovalecké vlny ze Sovětského svazu do Izraele během 70. let minulého století," popsala Pokorná

Opakujícím se tématem letošního výběru jsou tentokrát lidská práva pošlapávaná v nelidských režimech. Dotýká se jich hned úvodní představení Cikánský boxer o německé sportovní hvězdě 30. let, zavražděné nacisty, nebo inscenace Jedu do Magadanu: nevěř, neboj se a nepros podle deníku běloruského disidenta a anarchisty. Obě představení jsou v podání brněnských herců, v prvním případě Filipa Tellera, ve druhém pak Marka Kristiána Hochmana.

Specialista na one man show Pavol Seriš přiveze svůj komediální koktejl skečů DADA revue, s nímž se objevil v širších nominacích na letošní ceny Thálie, ašská rodačka Miřenka Čechová odehraje scénický multimediální projekt, vycházející z jejího knižního bestselleru Baletky.

Domácí chebský soubor zastupuje David Beneš s autorskou výpravou na nejvyšší horu světa Everest a stálý host Západočeského divadla Hanny Firla, který předvede svou schopnost Improvizace.

Nejmenším divákům je určena pohádka s ekologickým přesahem podle Astrid Lindgrenové Ronja, dcera loupežníka a dynamický příběh zvířecích hrdinů Cirkusárium.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Cheb.cz

Štítky ČR, divadlo, Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chebské divadlo bude v říjnu opět hostit přehlídku Divadla jednoho herce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.