Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Festival světel Vary září letos i kvůli úsporám nebude, příští rok se ale vrátí

Festival světel Vary září, který Karlovy Vary pořádaly v uplynulých letech tradičně v září, se letos konat nebude. Důvodem jsou úspory i hledání nové podoby festivalu, který každoročně přilákal tisíce lidí do centra města. Tradici ale město úplně ukončit nechce a pro příští rok by se akce měla do lázeňského města vrátit.

„V letošním roce se festival neuskuteční, ale předpokládáme, že bychom jej uspořádali příští rok. Debata se teď vede s infocentrem o tom, že by festival nebyl každoročně, ale že bychom Vary září pořádali každé dva roky," uvedla primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (ANO). „Důvodem je i nedostatečný počet lokalit v Karlových Varech. Počet míst je přece jen omezený a nemáme moc možností, jak je střídat. Druhým důvodem je úspora peněz. A třetím důvodem je to, že bychom chtěli, aby to pokaždé bylo něco jiného. A není jednoduché najít pokaždé nový smysl," doplnila Pfeffer Ferklová.

Festival Vary září byl přehlídkou světelných efektů, videomappingu a světelné výzdoby, odehrával se v historickém centru města, na jeho budovách, ale i na stromech, zdích nebo třeba na vodní stěně v korytu řeky Teplá. Náklady na pořádání festivalu byly okolo 2,5 milionu korun.

Město ale letos kvůli nárůstu výdajů například za energie a další služby chtělo spíše šetřit. Zachovalo ale třeba Karlovarské kulturní léto, které zpestřilo život ve městě místním i turistům. Kulturní léto v minulých letech končilo právě festivalem světel Vary září.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Roman Kořínek

Štítky správa, zábava, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival světel Vary září letos i kvůli úsporám nebude, příští rok se ale vrátí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.