Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Rukavice nás dostanou do knihy rekordů, věří v Aši

Obrovská radost zavládla v západočeské Aši, kde si přepočítali unikátní sbírku rukavic. Celkem 26 563 kusů se nachází v ašském muzeu. Podle muzejníků jde o patrně největší sbírku tohoto oděvního doplňku v Česku, a tak čekají na zápis do knihy rekordů.

Pracovníci muzea letos kousky počítali. Napočítali přes 26 tisíc půlpárů nebo celých párů. Vzhledem k tomu, že o podobně veliké sbírce nikdo v České republice nemá ponětí, pokusí se muzeum o zápis do České knihy rekordu. Sbírka je to hodnotná nejen kvůli počtu, ale také proto, že velmi přesně ukazuje kus ašské historie. Právě ta je s městem neodmyslitelně spjata již od přelomu 18. a 19. století. Továrna vznikly podle vzorů Německa a Anglie. Místní výrobky byly z kůže či úpletů, které byly nejvhodnějším materiálem pro svou vysokou pružnost. 

„Látkové rukavice začaly ašské továrny stávkového zboží vyrábět již ve druhé polovině 19. století. Po zavedení plochých pletacích strojů vyráběla většina firem i domácí výrobci kromě rukavic látkových i rukavice pletené. Zavedení strojové výroby přineslo ve výrobě rukavic a jejich zpracování nové možnosti. Nápaditost tvůrců, rozsah vzorů, zdobení a použití různých materiálů a technologií je bez hranic,“ uvedla na webu Monika Hlaváčková, kurátorka textilní sbírky ašského muzea k historii výroby rukavic v Aši.

Ve sbírce si přijdou na své všichni milovníci módy. K vidění jsou rukavice textilní, strojově pletené, háčkované, síťované nebo paličkované. Díky pestré škále výroby tehdy ašští němečtí výrobci prakticky ovládli trh s textilními rukavicemi ve střední Evropě. 

Sbírka stávkových rukavic pochází od výrobců z bývalého ašského okresu. Pravděpodobně po roce 1946 byly všechny vzorky rukavic od zaniklých firem (výrobou rukavic a jejích částí se v Aši zabývalo asi 20 malých a větších firem) soustředěny v budově ředitelství nově vzniklého podniku n. p. TOSTA  Aš. Celý mimořádně rozsáhlý soubor, cca 19 500 ks půlpárů (někdy i párů) vzorků textilních rukavic, byl pak v roce 1984 bezplatně převeden do majetku městského muzea v Aši,“ popsal mluvčí ašské radnice Milan Vrbata.

Rukavice jsou nyní roztříděné, vyčištěné a podrobně seřazené. Lidé je mají možnost vidět při textilní expozici muzea, kde je samostatná část věnována celému postupu výroby rukavic. 

„Zpracování rukavic ještě stále trvá, jednotlivé kusy se zpracovávají do systematické evidence, což zabere přinejmenším ještě pár let. V letošním roce byly rukavice dopočítány a konečný počet čítá 26 563 vzorků. Po nahlášení nově přijatých rukavic do Centrální evidence sbírek, na čemž muzeum pracuje, je domluveno zapsání sbírky do České knihy rekordů, takže v jejím novém vydání v roce 2024 bude již rekord zapsán,“ doplnila Hlaváčková. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Aš

Štítky , Karlovarský, Rukavice, Sbírka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rukavice nás dostanou do knihy rekordů, věří v Aši  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.