Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Karlovarský folklorní festival představí 14 souborů, čtyři ze zahraničí

Karlovarský folklorní festival letos divákům představí 14 souborů, z toho čtyři ze zahraničí. Většina hudebních a tanečních vystoupení se odehraje v Karlových Varech, část ale hostí další města Karlovarského kraje. Letošní 28. ročník festivalu je naplánovaný od 1. do 3. září. Za pořadatele to sdělil mluvčí festivalu Hynek Rint.

Doprovodnou akcí festivalu bude už jarmark lidových řemesel ve středu 30. srpna na prostranství před hlavní poštou a ve Smetanových sadech. "Ve čtvrtek začnou přijíždět soubory a samotné zahájení bude v pátek 1. září. Slavnostní zahájení bude letos poprvé v Císařských lázních. Hlavní scéna festivalu pak bude ve Smetanových sadech u Alžbětiných lázní," popsal Rint.

Folklorní soubory budou vystupovat i v lázeňském centru na kolonádách. Loučení s festivalem bude poslední den festivalu v amfiteátru v Lokti. Soubory z Argentiny a Lotyšska vystoupí také v Sokolově během dne národnostních menšin.

V posledních dvou letech festival omezovala pandemie koronaviru a do Karlových Varů tak přijížděly jen soubory z bezprostředního okolí, letos se ale znovu vrací také hosté ze vzdálenějších zemí. Ze zahraničí přijedou soubory ze Slovenska, z Německa, Lotyšska a Argentiny, konkrétně z oblasti na hranici s Paraguayí.

Festival letos pokračuje v tradičním rozsahu i přes poměrně výrazný nárůst nákladů, a to zejména na ubytování a stravu hostujících souborů, uvedl ředitel festivalu Lubor Hanka. Zatímco v minulých letech se rozpočet festivalu pohyboval okolo 950 tisíc korun, letos už náklady vyskočily na 1,3 milionu korun. Zásadní podporovatelem je stále město Karlovy Vary, které festivalu dává 300 tisíc korun, Nadace města Karlovy Vary přispívá dalších 350 tisíc korun. Festival získává podporu také od Karlovarského kraje, ministerstva kultury a Státního fondu kultury.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Karlovarský folklorní festival

Štítky ČR, folklor, festival, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský folklorní festival představí 14 souborů, čtyři ze zahraničí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.