Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Robin Wrightová známá z filmu Forrest Gump na festivalu ve Varech uvedla svůj starší film Princezna Nevěsta

, aktualizováno 7. července 2023, 16:02

Svůj starší film Princezna Nevěsta v pátek na festivalu v Karlových Varech ve Velkém sále Thermalu osobně uvedla americká herečka Robin Wrightová. Bývalá modelka známá především jako Jenny z filmu Forrest Gump nebo Claire Underwoodová ze seriálu Dům z karet v sobotu převezme Cenu prezidenta festivalu. Princezna Nevěsta režiséra Roba Reinera měla světovou premiéru v roce 1987 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. V parodicky laděné pohádkové fantasy Wrightová ztvárnila roli princezny. Film vychází ze stejnojmenné knižní předlohy spisovatele a scenáristy Williama Goldmana.

"Jsem ráda, že jste si vybrali právě tento film. Já jsem v tomhle byznysu už čtyřicet let a tohle byl jeden z prvních filmů, který jsem natočila. To, co teď uvidíte, je opravdu originální snímek, protože je to dobrodružné fantasy se skutečným obrem, ale podle Amerického filmového institutu je to 'vůbec nejromantičtější film, jaký kdy vznikl'. Je o skutečné lásce," řekla Robin Wrightová divákům v zaplněném sále, do nějž se vměstnalo 1200 lidí.

Wrightová nejprve hrála v televizních seriálech. Velkou příležitost dostala v roce 1996 v historickém dramatu na motivy stejnojmenného románu Daniela Defoa Moll Flandersová po boku Morgana Freemana. V letech 2013 až 2018 hrála jednu z hlavních rolí v seriálu Dům z karet. Získala za něj mnoho ocenění včetně tří nominací na Zlatý glóbus, který si odnesla v roce 2014. Za stejnou roli si vysloužila také pět cen od herecké asociace Screen Actors Guild za vynikající ženský herecký výkon v dramatickém seriálu. Pětkrát po sobě navíc získala nominaci na cenu Emmy v kategorii hlavní herečka v dramatickém seriálu, a to za každou sezonu tohoto seriálu. Wrightová na 35. ročníku Amerického filmového festivalu v Deauville získala cenu za celoživotní přínos filmu.

Režijně je Wrightová podepsána pod několika epizodami populárních seriálů a před dvěma lety představila na festivalu Sundance svůj celovečerní debut, psychologické drama Země. Společně s kamarádkou, designérkou Karen Fowlerovou, založila nadaci Pour Les Femmes, která podporuje ženy v Kongu a dalších oblastech rozvojového světa zasažených ozbrojenými konflikty.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KVIFF

Štítky KVIFF, filmový festival, Robin Wrightová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Robin Wrightová známá z filmu Forrest Gump na festivalu ve Varech uvedla svůj starší film Princezna Nevěsta  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.