Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Režisér Cailley osobně v Karlových Varech uvedl svůj film Říše zvířat

Francouzský režisér Thomas Cailley včera osobně na festivalu v Karlových Varech ve Velkém sále Thermalu uvedl svůj nový film Říše zvířat. Snímek na letošním festivalu v Cannes zahajoval soutěž Un certain regard. V proslovu k divákům režisér film charakterizoval jako "příběh o odlišnosti, o odvaze a o proměně". Zdůraznil, že Česká republika je po Francii první zemí, kde má premiéru.

„A proto je mi velkou ctí, že mohu tento film představit právě v zemi, která zrodila Franze Kafku," uvedl Cailley.

Snímek festival uvádí v sekci Horizonty, která nabízí výběr zajímavých titulů aktuální sezóny ze současné světové produkce.

Děj filmu Říše zvířat se odehrává v blízké budoucnosti, kdy svět sužuje vlna mutací, jež postupně mění některé lidi ve zvířata. Stvoření považovaná za hrozbu jsou držená v izolaci od rodinných příslušníků a ostatních tzv. normálních lidí.

Francouzský režisér Thomas Cailley ve Velkém sále Thermalu uvedl svůj nový film Říše zvířat. Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary

Těmi jsou i sympaticky potrhlý François (Romain Duris), který se s šestnáctiletým synem Émilem (Paul Kircher) snaží zachránit svou ženu, která je tímto záhadným zlem postižena. Umělecký ředitel festivalu Karel Och snímek označil za "originální příspěvek do diskuse o tuposti lidské rasy ve vztahu k životnímu prostředí".

Cailley divákům popsal, že když píše scénář, jednotlivé věty si napíše na papír a pověsí na nástěnku nad svůj stůl. Dává si tam prý různé obrázky, útržky scénáře a citáty.

„A právě při práci na scénáři na tomto filmu jsem si poznamenal jeden citát od Franze Kafky, který mě na té nástěnce doprovázel po celé dva roky. Ten citát hovoří o tom, že neexistují jiné než krvavé pohádky, protože všechny pohádky jsou založeny na strachu a na krvi. Doufám, že ten můj film nevyzní tak pesimisticky jako Kafkova díla. Je to přece jenom příběh, který hovoří spíše o naději a o novém začátku," sdělil.

Francouzský scenárista a filmový režisér Cailley v roce 2014 natočil svůj celovečerní režijní debut Love at First Fight, který získal tři ceny César, včetně nejlepšího prvního celovečerního filmu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, Francie, film, festival, Karlovy Vary, Cailley

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Režisér Cailley osobně v Karlových Varech uvedl svůj film Říše zvířat  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.