Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Filmový festival v Karlových Varech nabídne ve třech sekcích 31 snímků

Festival v Karlových Varech od 30. června do 8. července nabídne v hlavním programu 31 filmů. V hlavní soutěži je oproti původnímu počtu o jeden film méně, protože na příkaz čínské vlády producenti čínského účastníka soutěže museli svůj snímek stáhnout. Diváci letos neuvidí také žádný film z ruské produkce.

„Stažení čínského filmu nám bylo vysvětleno zhoršením vztahů mezi Čínou a Českou republikou, takže žádný čínský film nesmí být uveden v rámci České republiky včetně karlovarského festivalu," řekl umělecký ředitel festivalu Karel Och.

Festival nezařadil do programu žádný film z ruské produkce. „Měli jsme jich k posouzení velice málo. Posuzovali jsme pouze ty, které nevznikly s finančním přispěním ruského ministerstva kultury, a žádný z nich se do letošního programu nedostal," sdělil Och.

Pořadatelé vybírali zhruba z 2000 snímků, což je o 400 více než loni. V žánrově i stylově rozmanitém výběru hlavní soutěže se potkávají snímky uznávaných tvůrců, kteří nabrali předchozí zkušenosti na festivalech jako Cannes, Berlinale nebo Sundance, s talentovanými debutanty. Tuzemská kinematografie se dočká v hlavní soutěži dvojího zastoupení, ve světových premiérách uvede dobové detektivní drama Úsvit režiséra Matěje Chlupáčka a také stejnojmennou adaptaci knihy Jáchyma Topola Citlivý člověk, celovečerní prvotinu režiséra Tomáše Kleina.

Soutěžní sekce Proxima nabízí i letos prostor filmařům čekajícím na objevení stejně jako renomovaným autorům hledajícím nové směry své tvorby. Sekce se skládá z tuctu děl – deseti světových a dvou mezinárodních premiér. Soutěžit bude i scenárista a režisér Albert Hospodářský se svou prvotinou Brutální vedro.

V sekci Zvláštní uvedení, nesoutěžní části hlavní programu, karlovarský festival nabídne osm premiér celovečerních děl domácích i zahraničních autorů. Výběr obsahuje i sci-fi Roberta Hloze Bod obnovy, snímek Davida Jařaba Hadí plyn a novinku Tomáše Pavlíčka Přišla v noci. Ve slovensko-české koprodukci natočil Robert Kirchhoff dokument Všichni lidé budou bratři, portrét Alexandera Dubčeka.

Karlovarský festival v rámci tradice uvádění digitálně restaurovaných filmů má letos na programu premiéru filmu Evalda Schorma Každý den odvahu, jeden ze zásadních snímků československé nové vlny. V programových sekcích festivalu pořadatelé připomenou tvorbu japonského režiséra Jasuza Masumury a nezávislou íránskou kinematografii. Další informace k programu zveřejní 15. června.

Na zahajovacím koncertu filmového festivalu v Karlových Varech zahraje 30. června britská kapela Morcheeba. Vystoupí také herec Russell Crowe se svou skupinou Indoor Garden Party a zpěvák Vojtěch Dyk se svým autorským projektem D.Y.K.

Pořadatelé festivalu již dříve oznámili, že herec a režisér Crowe dostane Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Další oceněnou bude česká herečka Daniela Kolářová, která převezme Cenu prezidenta filmového festivalu Karlovy Vary.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KVIFF

Štítky ČR, film, festival, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Filmový festival v Karlových Varech nabídne ve třech sekcích 31 snímků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.