Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Marienbad Film Festival se letos přihlásilo 200 filmových tvůrců z 30 zemí

O Marienbad Film Festival v Mariánských Lázních na Chebsku je letos mezi filmovými tvůrci velký zájem. Pořadatelům se přihlásilo na 200 účastníků z 30 zemí Evropy, Ameriky, ale i Asie. Novinkou festivalu je to, že se letos vrací k soutěžnímu formátu soutěže, informovala ředitelka festivalu Zuzana Stejskalová. Akce zaměřená především na experimentální a nezávislou filmovou tvorbu, ale i filmovou klasiku, se uskuteční 13. až 16. července.

Marienbad letos zakládá dvě soutěžní sekce. Jde o hlavní soutěž zaměřenou na filmy experimentální povahy a soutěž audiovizuálních esejí, jejímž cílem je prezentace videografických filmových studií a podpora audiovizuálních esejistů. Pořadatelé udělí tři ceny za experimentální film a jednu cenu za audiovizuální esej.

Téma letošního ročníku zní Nic jsi neviděl. "Festival se zaměří na zásadní lidský smysl - zrak doslovně i metaforicky. Co znamená skutečně vidět? Můžeme vidění reality nebo i filmovou zkušenost vůbec zprostředkovat? Jaké jsou limity mediované zkušenosti a jakou roli v kolektivní paměti může mít film?" popsal téma programový ředitel Tomáš Vobořil.

Centrem dění festivalu bude jako každoročně bývalý hotel Lesní mlýn. Akce se ale vrátí také do městského divadla, muzea a na hlavní kolonádu. V doprovodném programu vystoupí na kolonádě výrazná osobnost experimentální hudby Alvin Curran.

Rozpočet festivalu je okolo 1,5 milionu korun. Získat finanční prostředky na festival zaměřený na experimentální kinematografii, který není tak atraktivní pro většinové publikum, není podle ředitelky snadné. Každoročně na něj přispívá Karlovarský kraj, město nebo Státní zdroj kinematografie.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Marienbad Film Festival

Štítky ČR, film, festival, Mariánské Lázně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Marienbad Film Festival se letos přihlásilo 200 filmových tvůrců z 30 zemí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.