Počasí dnes22 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Herec, scénárista a režisér Bolek Polívka převezme Cenu prezidenta karlovarského filmového festivalu

Cenu prezidenta karlovarského filmového festivalu dostane herec, dramatik, scenárista a režisér Bolek Polívka. Novinářům to v úterý řekl prezident festivalu Jiří Bartoška. Cenu Polívka převezme na 56. ročníku mezinárodního filmového festivalu, který v Karlových Varech začne 1. července. Jako poctu Polívkovi uvede karlovarský festival film Zapomenuté světlo.

Festival Karlovy Vary bude pokračovat v tradici premiér klasických českých filmů, které byly vybrány pro digitální restaurování. Pro letošní rok je připraven další zásadní titul česko-slovenské nové vlny, filmová adaptace románu Milana Kundery Žert, kterou natočil v roce 1968 režisér Jaromil Jireš, uvedl Bartoška.

Žert rozvíjí pochmurně groteskní příběh o tom, jak nevinná studentská recese může zásadním způsobem zničit lidský život, pokud se odehraje v kulisách totalitní nesnášenlivosti, fízlování a udavačství. Román Milana Kundery Žert vyšel v roce 1967 a spisovatel se společně s režisérem Jirešem podílel i na vzniku filmového scénáře. Film měl premiéru v kinech počátkem roku 1969, na začátku normalizace byl uložen do trezoru a uvedení na mezinárodních filmových festivalech se dočkal až po roce 1989.

Film Žert je 23. v pořadí, který byl digitálně zrestaurován z finančních darů manželů Milady a Eduarda Kučerových. Restauroval ho karlovarský festival ve společnostech UPP a Soundsquare ve spolupráci s Národním filmovým archivem a Státním fondem kinematografie.

Boleslav Polívka proslul jako bavič, široké veřejnosti jsou známé jeho televizní pořady Manéž či Bolkoviny. Zvládá ale i role vážné, například za postavu faráře ve filmu Zapomenuté světlo a za své angažmá ve filmu Musíme si pomáhat dostal Českého lva. Polívka se z výjimečného mima stal jedním z nejobsazovanějších filmových herců, spolupracoval s mnoha slavnými režiséry, s Věrou Chytilovou, Janem Hřebejkem či Jurajem Jakubiskem.

Jako filmový herec Polívka debutoval v roce 1966 ve snímku pro mládež Kočky neberem. Po několika televizních filmech byla jeho výrazným počinem Balada pro banditu (1978), následovala i další ztvárnění divadelních představení - Poslední leč (1981) či Šašek a královna (1987), v němž hrál se svou tehdejší ženou Chantal Poullainovou. K dalším známým Polívkovým filmům patří Kalamita (1981), Sedím na konári a je mi dobre (1989), Něžný barbar (1989) nebo Kytice (2000).

Organizátoři festivalu představili plakát k letošnímu ročníku, jeho autory jsou Jonatan Kuna a Zuzana Lednická ze Studia Najbrt. Má černobílou a barevnou variantu, je ilustrovaný a představuje stylizovaný prostor na karlovarské kolonádě mezi hotely Thermal a Pupp. Ten je zaplaven drobnými postavičkami, kde prý může pozorovatel leckoho s festivalem spojeným poznat.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Divadlo Bolka Polívky

Štítky Karlovarský filmový festival, Polek Polívka, Jiří Bartoška, Bolek Polívka, filmový festival, festival, režisér, herec, film, Karlovy Vary, Zapomenuté světlo, Milan Kundera, Jaromil Jireš, Věra Chytilová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Herec, scénárista a režisér Bolek Polívka převezme Cenu prezidenta karlovarského filmového festivalu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.