Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Pěvecké soutěže Antonína Dvořáka se i přes epidemii covidu zúčastní téměř sto pěvců

Letošního 55. ročníku Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech se i přes epidemii koronaviru zúčastní téměř sto mladých zpěváků z 15 zemí. Jejich počet je srovnatelný s předchozími ročníky vyjma loňska, kdy se soutěž kvůli sílící epidemii nekonala. I díky tomu je letos o mezinárodní soutěž, která se uskuteční od 5. do 12. listopadu, velký zájem, řekla za organizátory soutěže Jana Beranová.

Letošní přípravy byly kvůli stále se měnícím opatřením proti šíření covidu-19 podle ní náročné. Pořadatelé soutěže budou muset u všech soutěžících i hostů kontrolovat prokázání bezinfekčnosti. Podmínkou pro vstup na vnitřní akce bude očkování proti covidu-19, prodělání nemoci nebo testování a také ochrana nosu a úst. Testy si budou muset účinkující zajistit sami.

"Přímo na místě Lázní V, kde soutěž probíhá, nebude možnost se nechat otestovat. Ale naši účastníci, mladí pěvci, mají možnost se nechat otestovat v hotelu Kriváň, kde je testovací centrum a kde jim test za úplatu udělají," řekla Beranová. Většina zpěváků je podle ní ubytovaná právě v tomto hotelu. Zájem o testování ale pořadatelé neočekávají příliš velký, protože většina účastníků je podle Beranové očkovaná.

Náklady na pořádání soutěže zatím dosáhly 1,5 milionu korun, stejně jako u minulých ročníků. Do rozpočtu se ale promítnou náklady spojené s administrativou a personálem, který bude kontrolovat dodržování opatření.

Do soutěže se letos přihlásilo 97 účastníků z 15 zemí. Polovinu soutěžících tvoří Češi a Slováci, zájem projevili ale i soutěžící původem z USA, Brazílie, Číny či Japonska. Soutěž je určena mladým zpěvákům od 16 do 35 let. Stejně jako v minulých ročnících jsou stanoveny čtyři základní kategorie, a to junior, opera, píseň a operní naděje.

Výkony pěvců bude hodnotit jedenáctičlenná porota složená z předsedy Petra Dvorského, vítězky první soutěže Magdalény Hajóssyové nebo italského pěvce Antonia Carangela. Organizátoři oceňují mladé talenty také 20 zvláštníními cenami, například Cenou Národního divadla v Praze či Cenou společnosti Antonína Dvořáka Praha. Soutěž vyvrcholí závěrečným koncertem s Karlovarským symfonickým orchestrem 12. listopadu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Mezinárodní pěvecká soutěž A. Dvořáka

Štítky ČR, hudba, soutěž, Karlovy Vary, Antonín Dvořák, Jana Beranová, pandemie covidu-19, Magdaléna Hajóssyová, Petr Dvorský, Národní divadlo v Praze, Karlovarský symfonický orchestr, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pěvecké soutěže Antonína Dvořáka se i přes epidemii covidu zúčastní téměř sto pěvců  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.