Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Neděle 13. října 2024  |  Svátek má Renáta
Bez reklam

Silnice z Lipové na Chebsku k hranicím se opraví do konce roku, zákaz zmizí

Do konce roku bude opravená krajská silnice mezi osadou Mýtina na Chebsku a německým městem Bad Neualbenreuth. Vjezd na 1,2 kilometru dlouhou silnici k německým hranicím, kam dosud auta nesměla a cesta sloužila spíše jako cyklotrasa, bude po opravě povolený jen pro osobní vozy.

V září 2023 hlasovalo v jedenáctičlenném zastupitelstvu pro opravu a zprůjezdnění zanedbané silnice devět z deseti přítomných. "Dřívější lipovské vedení obce nechtělo skrz Mýtinu vést velký provoz, o silnici nejevilo zájem a ta je ve špatném stavu," uvedl Tomáš Linda (Za lepší Lipovou), starosta Lipové, pod kterou Mýtina spadá.

"Začnou přípravné práce a průzkum vrstev, v listopadu budou vykáceny některé dřeviny," řekl ředitel Krajské správy a údržby silnic Karlovarského kraje (KSÚSKK) Jiří Šlachta. Pokud to počasí dovolí, ještě letos podle něj silničáři položí asfaltový recyklát. Stavbu za 10,5 milionu provede Údržba silnic Karlovarského kraje, která o tom uzavřela smlouvu s druhou krajskou společností, tedy s KSÚSKK. Peníze poskytl podle náměstka hejtmana Karla Jakobce (ODS) ze svých rezerv kraj.

Nová cesta pro auta do 3,5 tuny bude mít pro jeden jízdní pruh s výhybnami, rychlost na ní bude omezena na 30 kilometrů v hodině a bude zde vymezen pruh pro cyklisty a pěší. Značku, která zakazuje vjezd, silničáři odstraní. Šlachta ovšem uvedl, že silnice III/21410 z Mýtinky k hranicím není zahrnuta do plánu zimní údržby na letošní rok. KSÚSKK proto bude ještě jednat s obcí, jestli se údržby ujme ona.

Lindovi opakovaně vyjádřil podporu i starosta Bad Neualbenreuthu Klaus Meyer. "Obnoví se tak spojení dvou regionů, které bývaly historicky úzce propojené, a otevřou se další příležitosti přeshraniční spolupráce obce Lipová s německými sousedy," doplnil Linda. Cestování do Německa za prací i zábavou bude snadnější, jelikož objíždět přes kilometr dlouhý uzavřený úsek přes nejbližší hraniční přechod Svatý Kříž znamená zajížďku 27 kilometrů. "Rodiče budou teď například snáz vozit děti mezi školskými zařízeními v rámci projektu českoněmecké spolupráce pro zlepšení jazykového a kulturního poznání na obou stranách hranice," dodal Linda.

Mezi Mýtinou a Bad Neualbenreuthem byla v roce 2007 v plánu výstavba hraničního přechodu pro osobní přepravu za 285 milionů korun. Stavba se neuskutečnila, jelikož po vstupu Česka do schengenského prostoru na konci roku 2007 se hraniční kontroly mezi členskými zeměmi postupně rozvolňovaly až hraniční přechody na mnoha místech zanikly úplně.

V Lipové žije přibližně 730 obyvatel a je rozdělena na několik osad a částí obce: Kozly, Mýtina, Dolní Lipina, Horní Lipina, Dolní Lažany, Horní Lažany, Palič, Stebnice, Mechová a Doubrava.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky oprava silnice, Lipová na Chebsku, silnice k hranici

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silnice z Lipové na Chebsku k hranicím se opraví do konce roku, zákaz zmizí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.