Počasí dnes27 °C, zítra28 °C
Sobota 7. září 2024  |  Svátek má Regína
Bez reklam

Uzavírka silnice I/21 na přehradě Jesenici na Chebsku bude komplikovat dopravu minimálně do konce srpna

Uzavírka silnice I/21 z Mariánských Lázní do Chebu potrvá na hrázi přehrady Jesenice celé léto. Jediná objízdná trasa vede přes obec Lipoltov, kde dopravu pomáhá řídit policie. Dopravní omezení v tomto režimu potrvá podle ředitele karlovarské správy Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Lukáše Hnízdila minimálně do konce srpna, do konce října potom bude doprava po hrázi Jesenice vedena kyvadlově.

"Objížďka přes Lipoltov zdá se kapacitně vyhovuje, byly upravené, tedy rozšířené a zpevněné krajnice a vybudovány takzvané výhybny, aby se na objízdné trase dokázaly vyhnout i dva protijedoucí kamiony. Rovněž došlo k pokácení několika stromů, které tvořily pevnou překážku. Samozřejmě, že objízdná trasa nemá parametry silnice první třídy, a proto je zde snížená rychlost," řekl Lukáš Hnízdil. Jeho slova potvrzuje Jitka Šindelářová (nez.), starostka obce Tuřany, pod které Lipoltov spadá. "Místní lidé zatím uvězněni na svých pozemcích nezůstávají. Provoz v Lipoltově výrazně narostl, ale pokud řidiči dodržují dopravní značení a stanovenou třicítku, pouze se v exponovaných časech a kvůli zúžení v serpentině tvoří kolony. Čekali jsme to mnohem horší," řekla. Dodala, že na popud obce byla uzavřena i silnice mezi Lipoltovem a Odravou.

Podle mluvčího krajské policie Jakuba Kopřivy řeší policisté na místě nejčastěji dopravní přestupky řidičů kamionů. Ti nedodržují zákazové značky a hledají jiné varianty trasy, než je stanovená objížďka. Nejčastější je výmluva na navigaci. Policie v místě dopravu reguluje a do míst, kam je pro ostatní vjezd zakázaný, vpouští pouze rezidenty, autobusovou dopravu a vozidla integrovaného záchranného systému. V Lipoltově trvale žijí necelé čtyři desítky obyvatel.

ŘSD měla v místě objízdné trasy připravenou i variantu kyvadlové dopravy řízené semafory, ale jak Hnízdil řekl pro média, nebude nutné ji v Lipoltově využít, protože by se tak zbytečně tvořily kolony. S kyvadlovou dopravou počítá ale v září a říjnu přímo na opravované hrázi, kam by se provoz do jednoho pruhu měl vrátit.

K radikální opravě mostu nad bezpečnostním přelivem vodní nádrže Jesenice se ŘSD uchýlilo po diagnostickém průzkumu, který zjistil, že do mostní konstrukce shora zatéká. "Lokálně tak dochází ke vzniku a rozvoji koroze ocelové výztuže a k porušení krycí vrstvy betonu," doplnila mluvčí ŘSD Kamila Zahálková. Na mostě stavbaři vybudují šest nových nosníků. Stavba vyjde na 14,65 milionu korun bez DPH.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ŘSD Karlovarský kraj

Štítky uzavírka, komplikace v dopravě, dopravní omezení, dopravní stavba, hráz Jesenice, Jesenice, objížďka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uzavírka silnice I/21 na přehradě Jesenici na Chebsku bude komplikovat dopravu minimálně do konce srpna  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.