Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Cheb otevřel lávku přes nádraží za 250 milionů komu, jde o nejdražší stavbu od roku 1989

Město Cheb včera slavnostně otevřelo lávku pro pěší a cyklisty přes vlakové nádraží. Celkovými náklady zhruba 250 milionů korun šlo o největší investici města od roku 1989. Stavba se proti předpokladům prodražila zhruba dvojnásobně, kvůli krachu první dodavatelské firmy, růstu cen stavebních materiálů i energií, řekl starosta Chebu Jan Vrba (ANO).

"Stavba trvala skoro pět let a s přípravou asi přes tři volební období. Stavba spadla do období covidu, kdy došlo k prudkému zdražení surovin, zejména železa, které je podstatnou částí konstrukce. I to samo o sobě by neslo zdražení. Ale bohužel i krach dodavatele k tomu přispěl, protože nový dodavatel musel převzít záruky a podobně. A to si také nechal zaplatit. Což je logické. My jsme ale jinou cestu neměli," uvedl Vrba.

Nová lávka na Švédský vrch představuje výjimečné technické dílo. S celkovou délkou přibližně 400 metrů je druhou nejdelší lávku pro pěší v České republice. V případě lávek, které mohou používat i cyklisté, je v tuzemsku nejdelší. Další prvenství spočívá v tom, že překlenuje 43 kolejí, což je opět nejvíce v zemi, uvádějí její zhotovitelé.

Výstavba stála přibližně 200 milionů korun a na dalších zhruba 50 milionů přišly úhrady za zajištění výluk. Na ty mělo jít podle předběžných odhadů ještě o 20 milionů více, výslednou částku se však podařilo díky dobré koordinaci stavebních prací snížit. Poměrně výraznou část nákladů na výstavbu pokryje dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury ve výši téměř 90 milionů korun.

Podle Vrby bude město pokračovat v úpravách okolí lávky na Švédském vrchu. Lávka je součástí sítě městských cyklostezek a na straně Švédského vrchu vede cyklostezka podél garáží, které obývají bezdomovci a jsou plné odpadu. Město by to chtělo odstranit.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Cheb

Štítky ČR, správa, silnice, most, Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cheb otevřel lávku přes nádraží za 250 milionů komu, jde o nejdražší stavbu od roku 1989  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.