Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nové autobusy pro chebskou MHD se už vyrábějí, vyjet mají v září

Nové plynové autobusy pro chebskou MHD se už vyrábějí a do chebské MHD by mohly být nadsazeny od začátku září. Informoval o tom dnes jednatel Dopravního podniku Cheb (DPCH) Tomáš Trtek (ANO), který je zároveň náměstkem primátorky Karlových Varů. DPCH si u výrobce Iveco Bus objednalo 11 autobusů na stlačený plyn CNG za 85 milionů korun, doplnil Trtek. DPCH je dceřinou firmou Dopravního podniku Karlovy Vary, který je ve stoprocentním vlastnictví města Karlovy Vary.

"Některé autobusy už jsou vyrobené, některé ještě na cestě, některé jsou teprve ve výrobě. V automobilovém průmyslu, a to i ve výrobě autobusů, momentálně poptávka dost převyšuje nabídku. Během léta budou ale všechny autobusy dodány, vybaveny patřičnými vizuály, polepy a tak dále, jak si Cheb stanovil v manuálu, který byl součástí zadání zakázky a kterým se řídí třeba i uniformy řidičů. Od září vyjedou do ostrého provozu a lidé z Chebu si tak budou moci užít zbrusu nové, moderní, nízkopodlažní, ekologické a pohodlné autobusy," řekl Trtek

DPCH provozuje chebskou MHD od ledna letošního roku. Za pozdější dodání nových autobusů může to, že ačkoli byl provozovatel vybrán už loni, kvůli řadě odvolání proti výsledkům soutěže byla desetiletá smlouva mezi městem a DPCH podepsaná až 28. dubna. Teprve pak mohl dopravní podnik zadat výrobu autobusů. Na zakázku získal i dotaci z Regionálního operačního programu, která by měla pokrýt 85 procent celkových nákladů.

Autobusy vyrábí ve francouzském městě Annonay firma Iveco Bus. Budou splňovat všechna kritéria, na která jsou už nějakou dobu zvyklí například cestující v MHD v krajských Karlových Varech, které také používají vozy Iveco. Budou poháněné stlačeným zemním plynem, budou tedy mít daleko nižší emise než vozy se spalovacími motory. Budou vybaveny pokročilými systémy – od elektronických odbavovacích terminálů, které umožní například platit jízdné platební kartou nebo automaticky validovat svou časovou jízdenku, přes wi-fi připojení a nabíjecí USB porty až po informační panely, které cestujícím ukazují aktuální zastávku, směr cesty a případné další důležité informace.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DPCH

Štítky ČR, MHD, automobilová, správa, Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové autobusy pro chebskou MHD se už vyrábějí, vyjet mají v září  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.