Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Karlovarský kraj chce zkusit stavbu silnice spolu se soukromým investorem

Karlovarský kraj chce poprvé postavit silnici metodou PPP (Public and Privat Partnership), tedy spoluprací veřejného a soukromého sektoru. Stavbu obchvatu malé obce Veselov na Karlovarsku by kraj mohl zadat soukromé firmě, která by byla také investorem. Kraj by pak náklady na stavbu dlouhodobě splácel. Jestli by by tento postup byl výhodný a proveditelný, má zjistit studie.

„Budeme plánovat obchvat této obce. Je to dáno v souvislosti s výstavbou dálnice D6 v úseku Knínice - Bošov. Tam bychom se dostali do problematické části, kde by byla styková křižovatka, kterou na dálnici nepotřebujeme. Proto to musíme vyřešit obchvatem Veselova. Ta částka je odhadovaná kolem 175 milionů korun, a protože s touto částkou kraj ani jeho příspěvková organizace nepočítá, poptáme se, jestli by top nešlo vyřešit takzvaným PPP projektem,“ uvedl krajský zastupitel Jan Bureš (ODS), který má na starosti dopravu.

Studie, která má zjistit hlavně právní možnosti takové spolupráce soukromého a veřejného sektoru má stát 300.000 korun a zaplatí ji Karlovarský kraj.

Podle Bureše teprve ze studie by mělo vyplynout, jestli by taková záměr byl proveditelný a za jakých podmínek. Doba splácení stavby by byla zřejmě deset nebo více let.

„Projekty typu PPP nejsou v Česku zatím příliš časté. Například stát takto postupuje při stavbě dálnice D4 mezi Příbramí a Pískem. Kraje zatím s takovým postupem při výstavbě silnic zkušenosti nemají. V jiných oblastech, například sociálních službách ale podobné projekty už fungují,“ dodal Bureš.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, silnice, hospodářství, Karlovarský, Karlovarský kraj, Veselov, Jan Bureš, dálnice, projekt, ODS, Knínice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj chce zkusit stavbu silnice spolu se soukromým investorem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.