Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dopravní podnik pokračuje v obnově vozového parku

Do ulic Karlových Varů a Ostrova vyjede devět nových autobusů. Pět z nich jsou minibusy o délce osmi metrů a čtyři jsou klasické dvanáctimetrové linkové autobusy. Náklady na jejich pořízení dosahují téměř šestačtyřiceti milionů korun.

„Dopravní podnik Karlovy Vary (DPKV) získal peníze na nákup nových autobusů z dotačního titulu Integrovaný plán rozvoje území (IPRÚ), který přispívá až do výše pětaosmdesáti procent celkových nákladů. I proto z výše uvedených šestačtyřiceti milionů korun zaplatí karlovarský dopravní podnik pouze necelých sedm milionů korun,“ vysvětluje Jan Kopál, tiskový mluvčí karlovarské radnice.

Nové dvanáctimetrové vozy budou jezdit hlavně na meziměstských linkách, a to prioritně na trase Karlovy Vary – Ostrov – Jáchymov. Menší osmimetrové budou nasazeny na linkách MHD v Karlových Varech a Ostrově.

„Jsem rád, že se daří dopravnímu podniku úspěšně modernizovat vozový park. Je to tak další krok ke zlepšení kvality dopravní obslužnosti v Karlových Varech a okolí. DPKV získal pro rok 2020 na obnovu vozového parku dotaci ve výši 65,9 milionu korun, ke které přidal z vlastních zdrojů 11,6 milionu a za ně pořídil v letošním roce 14 nových autobusů,“ říká Tomáš Trtek (ANO), náměstek karlovarské primátorky, s tím, že už v červnu letošního roku omladil dopravní podnik vozový park o pět nových vozů na CNG.

Nová vozidla jsou mimo jiné vybavena kamerovým systémem a automatickým počítáním cestujících.

„Vozy také přinesou cestujícím několik příjemných technických řešení, které usnadní cestování. Patří sem pohodlí při nástupu díky nízkopodlažnímu vstupu, společně s dalším snížením nástupní plochy v zastávce. Uvnitř vozu cestující jistě ocení obrazovku s grafikou zastávek, klimatizaci nebo například porty USB,“ uvedl Lukáš Siřínek, místopředseda představenstva pověřený řízením společnosti.

DPKV plánuje i v dalších letech pokračovat s obměnou vozového parku s využitím dotačních prostředků z Evropské unie a ze státního rozpočtu. V současné době provozuje celkem 93 vozů pro zajištění městských hromadných doprav v Karlových Varech a Ostrově, dále provozuje meziměstskou, dálkovou a zájezdovou dopravu. Letošní obnovou vozového parku tak DPKV obsluhuje linky MHD pouze nízkopodlažními autobusy.

 „MHD v Karlových Varech zajišťuje 58 autobusů, z nichž 40, tedy 69 % je nízkoemisních, na pohon CNG, zbylých 28 pohání diesel. Průměrné stáří vozového parku na karlovarské MHD je 6 let,“ dodal Jiří Vaněček (ODS), předseda představenstva DPKV.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto mmkv

Štítky MHD, Karlovy Vary, IPRÚ, dotace, nové vozy, vozový park, dopravní společnost, Ostrov, městská hromadná doprava, Dopravní podnik Karlovy Vary, Evropská unie, ODS, ANO 2011, Jáchymov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní podnik pokračuje v obnově vozového parku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.