Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Developeři mají v Karlovarském kraji plány. Chystají zastavět nové plochy a oživit brownfieldy

Více než 6,8 milionu metrů čtvereční průmyslové plochy vznikne dohromady v Karlovarském, Jihočeském, Libereckém a Ústeckém kraji. Přes polovinu plánovaných projektů připravuje trojice developerů CTP, Panattoni a Prologis. Projekty se momentálně nacházejí v různém stupni povolení a přípravy, od posuzování dopadů projektů na životní prostředí, územní a stavebního povolení až po první realizační práce.

Obnově brownfieldů, které jsou z více než 60 procent vlastněny soukromými majiteli a ve čtvrtině případů jde o veřejné vlastnictví, by v Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském kraji podle analýzy mohly pomoci peníze z EU. Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský kraj patří mezi takzvané uhelné regiony, které nejvíce zasáhne odklon od uhlí.

„Ústecký a Karlovarský kraj spojuje šance čerpat na regeneraci brownfieldů značné prostředky, zároveň se čeká velké ekonomické oživení těchto regionů. Jihočeskému kraji z pohledu developerů pomůže dobudování dálniční sítě, hlavně nových úseků D4 a spojení s Rakouskem," uvedl ředitel 108 Agency Jakub Holec.

Krajům by by podle analýzy mohl zároveň pomoci vyšší počet již nefunkčních areálů vhodných pro přestavbu. Přes polovinu brownfieldů s průmyslovou nebo zemědělskou historii je v Ústeckém, Moravskoslezském a Libereckém kraji, uvedla. U první dvou jmenovaných dochází k utlumování těžkého průmyslu. Karlovarský kraj se s zásobou rozvojových ploch nachází v těsném závěsu. Například v okresu Sokolov mají brownfieldy největší průměrnou rozlohu 24 hektarů.

„Plzeňskému a dalším krajům se případně otevře nebývalá příležitost s potenciální realizací gigafactory v Líních. Ústecký kraj pak může i vytvořit zázemí pro další dodavatele a zpracovatele napojené na zvažovaný start těžby lithia na Cínovci a jeho následné zpracování v elektromobilovém průmyslu," řekl Matěj Indra, vedoucí oddělení pronájmu průmyslových a logistických nemovitostí ve 108 Agency.

Podle firmy letos objem moderních průmyslových prostor v ČR přesáhne hranici 12 milionů čtverečných metrů. Trh s průmyslovými nemovitostmi zaznamenává od pandemie covidu-19 setrvalý růst a jen za poslední dva roky na trhu přibyly dva miliony metrů čtverečních průmyslové plochy. Poradenské společnost Colliers dříve uvedla, že v letošním druhém čtvrtletí vzrostl český trh s průmyslovými nemovitostmi o 269.100 metrů čtverečních, což je meziročně o 11 procent více. Šlo o nejvyšší nárůst za posledních pět let. V České republice bylo 11,3 milionu metrů čtverečních průmyslové plochy.

Firma 108 Agency je konzultantská společnost v oblasti realit, která se zaměřuje výhradně na komerční nemovitosti. Založena byla v roce 2009 a na českém, slovenském a maďarském trhu od té doby zobchodovala přes devět milionů čtverečních metrů. Od roku 2021 je 108 Agency partnerem BNP Paribas Real Estate pro Českou republiku.

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ministerstvo pro místní rozvoj

Štítky Brownfield, Karlovarský, Kraj, Developeři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Developeři mají v Karlovarském kraji plány. Chystají zastavět nové plochy a oživit brownfieldy  |  Byznys  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.